Κύπρος: Προεδρικές εκλογές την Κυριακή

Κύπρος: Προεδρικές εκλογές την Κυριακή

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου διεξάγονται στην Κύπρου οι προεδρικές εκλογές, με τις οποίες τερματίζεται η παρουσία μια γενιάς κύπριων πολιτικών που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία της χώρας, καθώς ο Ν. Αναστασιάδης, μετά από δυο πενταετείς θητείες, αποχωρεί υποχρεωτικά και ετοιμάζεται να παραδώσει την προεδρία στον νικητή των ερχόμενων εκλογών, που όπως όλα δείχνουν θα κριθεί στον δεύτερο γύρο στις 12 Φεβρουαρίου.

Η προεδρική εκλογή σηματοδοτεί μια γενική αναδιάρθρωση  του πολιτικού σκηνικού, καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος -και πρώην ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης, συγκέντρωσε τη στήριξη των κομμάτων του λεγόμενου μεσαίου χώρου και διεμβόλισε τα δυο μεγάλα παραδοσιακά πολιτικά  κόμματα, το δεξιό ΔΗΣΥ και το αριστερό ΑΚΕΛ. Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, ο κ. Χριστοδουλίδης προηγείται σταθερά και με μεγάλη διαφορά από τους βασικούς ανθυποψήφιούς του.

Χθες το βράδυ έγιναν οι τελευταίες δηλώσεις των υποψηφίων προς τον κυπριακό λαό και από σήμερα σταματάει η προεκλογική δραστηριότητα. Στην Κύπρο, οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί, διακόπτεται η διαδικασία στις 12 για να γίνει ένα διάλειμμα μιας ώρας για τις εφορευτικές επιτροπές, και η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στη 1 μ.μ. για να ολοκληρωθεί στις 6 μ.μ. Περίπου εκείνη την ώρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls, ενώ ξεκάθαρη εικόνα βάσει πραγματικών αποτελεσμάτων αναμένεται περίπου στις 9 το βράδυ.

Exit mobile version