Γιατί ο Ερντογάν αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα

Γιατί ο Ερντογάν αλλάζει στάση απέναντι στην Ελλάδα

Η 25η Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Επετείου, χρησιμοποιήθηκε για να επιβεβαιωθεί σε υψηλότερο επίπεδο η αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας αναφορικά με την Ελλάδα. Πέρα από τη θερμή επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε προσωπική επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ευχαριστώντας τον για την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης στα θύματα των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου και υποσχόμενος βελτίωση των σχέσεων στο μέλλον. Η κίνηση του εκπροσώπου της Τουρκίας εξέπληξε τις διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας, καθώς συνέβη την ημέρα που γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2020 και εξέφρασε την εκτίμησή του για αυτό. Ωστόσο, παρά την κίνηση αυτή, η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένει ευαίσθητη και αβέβαιη, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να προωθεί τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και να παραβιάζει το θαλάσσιο δικαίωμα της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτό το θετικό κλίμα και να προχωρήσουμε σε πραγματικές και διαρκείς βελτιώσεις στις σχέσεις μας με την Τουρκία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα κάθε χώρας να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της στα εδάφη και τα ύδατά της.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρόσφατη εξέλιξη στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα δεν αποτελεί απλώς μια κίνηση για την εντύπωση στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών της χώρας στις 14 Μαΐου. Αντιθέτως, αποτελεί μια απότομη στροφή 180 μοιρών της Άγκυρας που θεωρεί πως τη συμφέρει περισσότερο να έχει θετικές σχέσεις με την Ελλάδα σε αυτήν τη φάση, αντί να είναι σε έντονες αντιπαραθέσεις και να απειλεί με πόλεμο.

Στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας έχουν λάβει υπόψη τους τόσο τα οφέλη όσο και τις απώλειες από κάθε επιλογή, και έχουν προτιμήσει να κρατήσουν μια ήρεμη στάση. Αυτό βέβαια έχει επηρεαστεί σημαντικά από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, η εύθραυστη οικονομία της Τουρκίας πιθανόν να έχει παίξει κάποιο ρόλο στην αλλαγή πολιτικής της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές έχουν εκτιμήσει τα οφέλη και τις απώλειες από κάθε επιλογή τους και έχουν αποφασίσει να επιδιώξουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό φαίνεται να συνέβαλε στην απουσία παραβιάσεων στο Αιγαίο και στην απουσία λεκτικής επιθετικότητας και απειλής χρήσης βίας. Επίσης, η υποστήριξη της Τουρκίας στην αίτηση της Ελλάδας για μια θέση ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η αντίστοιχη υποστήριξη της Ελλάδας για τον υποψήφιο της γείτονος για τη θέση του γενικού γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό αντιπροσωπεύουν ένα ενδεικτικό παράδειγμα της βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φαίνονται να έχουν καλύτερη πορεία, είναι αναμφίβολο ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και ερωτήματα για το μέλλον. Η εύθραυστη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει μια επαναφορά σε πιο εχθρικές στάσεις από πλευράς Άγκυρας. Επιπλέον, οι διαμάχες στη Μεσόγειο συνεχίζονται και οι αμερικανικές πιέσεις δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς.

Είναι αναγκαίο να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν καταφέρει να θέσουν κοινούς στόχους και να δείξουν κάποια δέσμευση για βελτίωση των σχέσεων τους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος στην περιοχή της Μεσογείου.

Exit mobile version