Τραγωδία στα Τέμπη: Ξεκινούν σήμερα οι απολογίες

Τραγωδία στα Τέμπη: Ξεκινούν σήμερα οι απολογίες

Στο πλαίσιο της υπόθεσης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής που θεωρούνται υπεύθυνοι για την τραγωδία καλούνται να δώσουν λογαριασμό στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή. Παράλληλα, ορίζονται ημερομηνίες για τις απολογίες τους. Ο συμβασιούχος σταθμάρχης απολογείται τη Δευτέρα, ο αρχαιότερος σταθμάρχης την Τρίτη, ενώ αναμένεται να απολογηθεί και ο επιθεωρητής την Πέμπτη. Οι τρεις κατηγορούνται για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ένα αδίκημα που θεωρείται κακουργηματικό και τιμωρείται με ποινές από 10 χρόνια έως ισόβια, καθώς και για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή. Η δικογραφία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία.

Οι δύο άνδρες που καλούνται να απολογηθούν ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, δεν αποδέχονται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Εκφράζουν τη συγκλονιστική τους αντίδραση για το τι συνέβη τη βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου. Ο πρώτος αρνείται την εμπλοκή του, υποστηρίζοντας ότι είχε ενισχυτικό ρόλο, ενώ ο αρχαιότερος σταθμάρχης θεωρεί ότι παρά την πρόωρη αποχώρησή του, το τρένο έφτασε στη στάση της Λάρισας εντός του χρόνου της βάρδιάς του, δύο λεπτά μετά τη λήξη της.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο σταθμάρχης, ο ένας από τους κατηγορούμενους αναχώρησε από τη θέση του 50 λεπτά νωρίτερα και ο άλλος 40 λεπτά νωρίτερα. Πρόσφατα, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών και ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου κατέθεσαν ενώπιον του εφέτη ανακριτή Λάρισας και αποκάλυψαν την αλήθεια για την τηλεδιοίκηση στον σταθμό της πόλης. Είναι ένας μύθος που έχει προωθηθεί από το Μαξίμου εδώ και αρκετές ημέρες και προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και την κοινωνία. Στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία που ανοίγουν το δρόμο για νέες διώξεις και ανώτερα στελέχη του ΟΣΕ φέρεται να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Τα συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων έχουν ζητήσει τη συμμετοχή δικών τους πραγματογνωμόνων και τεχνικών συμβούλων στην έρευνα της τραγωδίας, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν αμφισβητούν τους ήδη διορισμένους πραγματογνώμονες.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία είχαν καταγγελθεί από τους εργαζόμενους εδώ και καιρό. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για επανεκκίνηση των δρομολογίων, αυτό φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί. Ο προγραμματισμός για τη δεύτερη φάση επανέναρξης δεν είναι εφικτός τουλάχιστον για τον προαστιακό και κάποια κομμάτια του βόρειου δικτύου.

Ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται στο ζήτημα της παραίτησης των πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, που δεν αποτελεί πραγματική αποχώρηση. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Τραμ προετοιμάζονται για προειδοποιητική απεργία την Τρίτη 28 Μαρτίου, αναφέροντας ζητήματα ασφαλείας. Παράλληλα, η οργή και ο θρήνος για το δυστύχημα στα Τέμπη συνεχίζονται, με μαθητές να φορούν μαύρα περιβραχιόνια ή να κρατούν μαύρα μπαλόνια στις μαθητικές παρελάσεις.

Τα τουλάχιστον 59 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία των Τεμπών τιμήθηκαν με μια τελετή μνήμης σε ένα παρεκκλήσι του Αγίου Φιλίππου του Διακόνου, το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιρίου του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.

Exit mobile version