ΑΑΔΕ: Αλλαγές στη δήλωση ακινήτων Ε9

ΑΑΔΕ: Αλλαγές στη δήλωση ακινήτων Ε9

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, εξέδωσε απόφαση για την επικαιροποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), που αφορά τη δηλωθείσα κατάσταση των κτισμάτων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καθιέρωση νέου κωδικού για μη αποπερατωμένα κτίρια που μεταβιβάζονται από κατασκευαστή, ο οποίος επιτρέπει στους φορολογούμενους να δηλώσουν την πραγματική κατάσταση των κτιρίων τους κάθε έτος στην 1η Ιανουαρίου και υπόκεινται σε μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα αποπερατωμένα κτίρια.

Αυτός ο κωδικός θα ισχύσει από το 2023 και μετά, και οι φορολογούμενοι που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε μελλοντικά ή μη αποπερατωμένα κτίρια μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι τις 12 Απριλίου 2023, προκειμένου να υπολογιστεί σωστά η αξία των κτιρίων τους για τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που αποκτούν πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, η υποχρεωτική συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας γίνεται απαραίτητη για δηλώσεις Ε9 που υποβάλλονται από τη δημοσίευση της Απόφασης και μετά.

Exit mobile version