Η Φινλανδία μέλος του ΝΑΤΟ μετά από το “ΟΚ” της Τουρκίας

Η Φινλανδία μέλος του ΝΑΤΟ μετά από το "ΟΚ" της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για την υποστήριξή τους στην είσοδο της χώρας του στην στρατιωτική συμμαχία. Η είσοδος αυτή επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Νιινίστο δήλωσε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τη Σουηδία, μια ακόμη υποψήφια χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά που αντιμετωπίζει ακόμη το βέτο της Τουρκίας.

Το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε από την τουρκική βουλή το βράδυ της Πέμπτης, μετά την θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει την έγκρισή του για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, με την τουρκική βουλή να επιβεβαιώνει την κύρωση του πρωτοκόλλου.

Η Φινλανδία, που επέλεξε την ουδετερότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μοιράζεται τη μεγαλύτερη συνοριακή γραμμή της Ευρώπης με τη Ρωσία, που εκτείνεται σε μήκος 1.340 χιλιομέτρων. Ο Ερντογάν είχε ασκήσει βέτο στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, με την Άγκυρα να εξακολουθεί να διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την έγκριση από την τουρκική βουλή της προσχώρησης της Φινλανδίας στο NATO, θεωρώντας ότι αυτό θα καταστήσει τη συμμαχία πιο ισχυρή και ασφαλή. Η υποψηφιότητα της Φινλανδίας έχει εγκριθεί και από τα 30 κράτη μέλη του NATO.

Exit mobile version