Βουλή: Με ευρεία πλειοψηφία τα μέτρα για τα Τέμπη, μόνη η Ν.Δ. για το ακαταδίωκτο

Βουλή: Με ευρεία πλειοψηφία τα μέτρα για τα Τέμπη, μόνη η Ν.Δ. για το ακαταδίωκτο

Υπερψηφίστηκε, αργά χθες το βράδυ, από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπέρ της αρχής του ψήφισαν η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αντίθετα, το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών». Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα άρθρα που αφορούν τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων, καθώς όλα τα κόμματα τα υπερψήφισαν, εκτός του ΚΚΕ, το οποίο δήλωσε «παρών».

Σημειώνεται ότι στη κοινοβουλευτική ψηφοφορία συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά μόνο μόνο για τα μέτρα που αφορούν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποίο και υπερψήφισε.

Στη συνεδρίαση δημιουργήθηκαν εντάσεις, αλλά και ασκήθηκε αυστηρή κριτική από όλα τα κόμματα, επειδή η κυβερνητική πλευρά κατέθεσε προς έγκριση σειρά ρυθμίσεων, διατάξεων και τροπολογιών οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όπως η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής που έχει διορίσει η κυβέρνηση για την διερεύνηση των αιτών της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Στη συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπεται ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα, δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Ο χειρισμός του θέματος, σχετικά με τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, δημιουργεί ερωτήματα για τον ενδεχόμενο κίνδυνο συγκάλυψης των ευθυνών, δεδομένου ότι ο διορισμός των συγκεκριμένων προσώπων στην επιτροπή έχει προκαλέσει ήδη σοβαρές αντιδράσεις, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να συμπεριλάβει το πόρισμα της επιτροπής στη δικογραφία.

Exit mobile version