Βουλγαρία: Εκλογές για πέμπτη φορά σε δύο χρόνια

Βουλγαρία: Εκλογές για πέμπτη φορά σε δύο χρόνια

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται σήμερα, για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια να πραγματοποιήσει εκλογές, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και διχασμό σχετικά με την υποστήριξη της Σόφιας στην Ουκρανία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος από μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Πρόκειται για ρεκόρ στην ΕΕ για τη συχνότητα εκλογών σε μια χώρα, ενώ οι ψηφοφόροι στη Βουλγαρία φαίνεται να έχουν φθάσει στα όρια της υπομονής τους.

Οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν μόλις έξι μήνες μετά τις προηγούμενες, αφού κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δυο πολιτικές παρατάξεις με φιλοδυτικό προσανατολισμό θα διεκδικήσουν την εξουσία στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο των εκλογών για τη σύνθεση του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, η συμμαχία GERB-SDS του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και το συντηρητικό κόμμα PP-DB, που είναι πιο φιλικά προσκείμενο προς τις επιχειρήσεις, αποτελούν τις πιο πιθανές επιλογές των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Η πολιτική αστάθεια στη χώρα είναι εμφανής, καθώς δεν έχει αναδειχθεί ένα κόμμα ή συμμαχία που να έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει μεγάλο ποσοστό των ψήφων ή να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση. Η οικονομική ύφεση και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει το κλίμα και αυξήσει την απογοήτευση των πολιτών.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 20:00. Τα πολ έξιτ θα ακολουθήσουν λίγη ώρα αργότερα, αλλά τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν προτού περάσουν ως και τέσσερις ημέρες.

Πολλοί Βούλγαροι εκφράζουν φόβους ότι από τις σημερινές εκλογές θα προκύψει η ίδια ισορροπία δυνάμεων και επομένως το ίδιο πολιτικό αδιέξοδο θα συνεχισθεί, την ώρα που ο βουλγαρικός λαός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πληθωρισμού, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και καταγγέλλει την οικτρή κατάσταση του συστήματος υγείας.

Exit mobile version