Πακιστάν: Τουλάχιστον 16 νεκροί άνθρωποι που ποδοπατήθηκαν σε ουρές για τρόφιμα

Πακιστάν: Τουλάχιστον 16 νεκροί άνθρωποι που ποδοπατήθηκαν σε ουρές για τρόφιμα

Η κατάσταση στο Πακιστάν είναι ανησυχητική, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις. Τουλάχιστον 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε γυναικών και τριών παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ουρές για τρόφιμα. Οι άνθρωποι αυτοί ποδοπατήθηκαν στριμωγμένοι σε ουρές, ενώ προσπαθούσαν να λάβουν τη βοήθεια που διανεμόταν.

Επιπλέον, χιλιάδες σακούλες με αλεύρι έχουν κλαπεί από φορτηγά και από διάφορα σημεία διανομής. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε κέντρα διανομής αλευριού που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν από τις τις τραγικές συνθήκες που επιδεινώνονται εξαιτίας του πληθωρισμού. Αυτά τα κέντρα λειτουργούν στο πλαίσιο ενός προγράμματος που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση με σκοπό να ανακουφίσει την κατάσταση.

Ο πληθωρισμός στο Πακιστάν βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, με αύξηση της τάξης του 35,37% τον Μάρτιο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία. Επιπλέον, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν υψηλότερος από ό,τι τον Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές τροφίμων, ποτών και μεταφορών αυξήθηκαν έως και 50% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Η οικονομική κατάσταση του Πακιστάν είναι δυσμενής εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς υπάρχει σοβαρή κρίση με το ισοζύγιο πληρωμών. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την χρηματοδότηση με 1,1 δισ. δολάρια – ως μέρος του προγράμματος διάσωσης 6,5 δισ. που συμφωνήθηκε το 2019 – δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.

Τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας έχουν μειωθεί σε σημείο που να καλύπτουν εισαγωγές μόλις για τέσσερις εβδομάδες και ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Exit mobile version