Πορτογαλία: Διαδηλώσεις κατά του αυξανόμενου κόστους στέγασης

Πορτογαλία: Διαδηλώσεις κατά του αυξανόμενου κόστους στέγασης

Χθες το απόγευμα, σε πολλές μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν υπέρ του δικαιώματος στη στέγαση και ενάντια στις αυξανόμενες τιμές ενοικίασης ακινήτων. Προτρέπουν για κρατικό έλεγχο στις τιμές ενοικίων και αύξηση του αριθμού των κατοικιών κοινωνικής στέγασης.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το περασμένο έτος πάνω από το 50% των εργαζομένων καταγράφηκαν με μηνιαίο εισόδημα κάτω από τα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, ο μηνιαίος κατώτατος μισθός είναι 760 ευρώ.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να αναγνωριστεί ως θεμελιώδες δικαίωμα για όλους το δικαίωμα στη στέγαση, το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα, καθώς πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη στην ενοικίαση κατοικιών. Το κόστος αγοράς ακινήτων στην Πορτογαλία έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 75% από το 2010 έως το 2022, σύμφωνα με την Eurostat, ενώ οι τιμές ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25%. Ειδικότερα, στη Λισαβόνα, μια πόλη με μεγάλη τουριστική ζήτηση, οι τιμές ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 65% από το 2015 και οι τιμές πώλησης ακινήτων κατά 137%. Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Casafari που συγκεντρώνει δεδομένα για τον τομέα των ακινήτων, οι τιμές ενοικίων αυξήθηκαν κατά 37% το περασμένο έτος, περισσότερο από ό,τι στη Βαρκελώνη ή το Παρίσι.

Exit mobile version