Η Φινλανδία έγινε και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έγινε και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έγινε χθες το 31ο κράτος που εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και σύντομα η σημαία της θα αναρτηθεί στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στο Βέλγιο. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χάβιστο, υπέγραψε πρόσφατα το έγγραφο προσχώρησης και το παρέδωσε στον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς η χώρα μοιράζεται ανατολικά σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και έτσι το ΝΑΤΟ θα διπλασιάσει τα σύνορά του με τη Ρωσία. Η αίτηση για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υποβλήθηκε τον περασμένο Μάιο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά την ήττα της Φινλανδίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα υιοθέτησε μια πολιτική ουδετερότητας. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση στη φινλανδική κοινή γνώμη, με ποσοστό 80% να τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχία για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και επισημαίνει ότι αυτή η κίνηση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Φινλανδίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ρωσία έχει επιδιώξει να επηρεάσει την πολιτική της γειτονικής της χώρας και να την αποσπάσει από την επιρροή της από τη Δύση. Η Φινλανδία, από την πλευρά της, έχει επιδιώξει να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τη Δύση και με τη Ρωσία, αλλά η απόφασή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια σαφή ενίσχυση της στρατηγικής της ασφάλειας σε συνεργασία με τις δυτικές δυνάμεις.

Exit mobile version