Νέο σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: Σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 600 παιδιών στο Μέριλαντ

Νέο σκάνδαλο στην Καθολική Εκκλησία: Σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 600 παιδιών στο Μέριλαντ

Σύμφωνα με έκθεση της εισαγγελίας του Μέριλαντ, περισσότερα από 150 μέλη της Καθολικής Εκκλησίας εμπλέκονται σε πάνω από 600 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το 1940 έως το 2002 στην πολιτεία του Μέριλαντ. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, ιερωμένοι και άλλα μέλη του προσωπικού της εκκλησίας κακοποίησαν επανειλημμένα ευάλωτα παιδιά, ενώ η ηγεσία της εκκλησίας δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα με την απαραίτητη σοβαρότητα.

Το έγγραφο αφορά την αρχιεπισκοπή της Βαλτιμόρης, κοντά στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ουάσιγκτον. Η έρευνα ξεκίνησε το 2018, ύστερα από μια παρόμοια έρευνα στην Πενσιλβάνια.

Στο έγγραφο καταγράφονται 156 ιερωμένοι και μέλη του προσωπικού που εμπλέκονται στη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 600 παιδιών. Ωστόσο, οι αρχές εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα υψηλότερος, ενώ το ποσοστό των βιασμών αντιπροσωπεύει μικρό μέρος των υποθέσεων.

Η εκκλησία κατηγορείται για συνεργασία στη συστηματική κάλυψη της σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών, με τους αξιωματούχους να αρνούνται αρχικά τις κατηγορίες και στη συνέχεια να μεταθέτουν τα άτομα κατηγορούμενα για τις πράξεις αυτές σε άλλες θέσεις εργασίας, που πολλές φορές ήταν πάλι κοντά σε παιδιά. Έγγραφα της εκκλησίας δείχνουν ότι η ηγεσία ανησυχούσε περισσότερο για τη διατήρηση της καλής της φήμης παρά για την προστασία των παιδιών. Αν και η έκθεση της εισαγγελίας είναι επίσημη, δεν συνεπάγεται ότι αυτόματα θα ακολουθήσουν δικαστικές ενέργειες.

Η έρευνα της εισαγγελίας στην Πενσιλβάνια το 2018 αποκάλυψε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από περισσότερους από 300 ιερωμένους, που είχαν κακοποιήσει τουλάχιστον 1.000 παιδιά, καθώς και τη συγκάλυψη των υποθέσεων από την εκκλησία. Αυτό είχε προκαλέσει σοκ σε όλη τη χώρα, καθώς και ανακαλύψεις παρόμοιων περιστατικών σε άλλες πολιτείες, που αύξησαν τον αριθμό των θυμάτων σε χιλιάδες. Η έρευνα της εισαγγελίας του Μέριλαντ βασίζεται σε αυτήν την έρευνα, αλλά και σε χιλιάδες έγγραφα, καταθέσεις θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων. Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των υπόπτων έχει κατονομαστεί, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη αποβιώσει.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο αρχιεπίσκοπος Γουίλιαμ Λόρι εξέφρασε τη λύπη του για τις αποτρόπαιες πράξεις που διαπράχθηκαν κατά των παιδιών. Αναγνώρισε ότι η εκκλησία έχει κάνει σοβαρά λάθη στο παρελθόν και ότι έπρεπε να προβούν σε ριζοσπαστικές αλλαγές για να τερματιστούν οι καταχρήσεις. Υποσχέθηκε ότι η ιστορία αυτή δεν θα ξεχαστεί και θα χρησιμοποιηθεί για να καταστεί η εκκλησία πιο ασφαλής για τα παιδιά στο μέλλον.

Exit mobile version