Τράπεζες: «πάγωμα» των επιτοκίων στεγαστικών δανείων

Τράπεζες: «πάγωμα» των επιτοκίων στεγαστικών δανείων

Όπως ανακοινώθηκε, με απόφαση των τραπεζών τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια θα παγώσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό το πάγωμα θα ισχύει για περίπου 90.000 με 100.000 δανειολήπτες και αναμένεται να τους βοηθήσει να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα δάνειά τους. Σημειώνεται ότι το Euribor 3μηνου είναι στο 3%, που είναι υψηλότερο από ό,τι θα ήθελαν οι δανειολήπτες, δεν θα αυξηθεί για τουλάχιστον ένα έτος, παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι θα ξεπερνούσε το 3,5% μέσα στο καλοκαίρι.

Με βάση τους υπολογισμούς των τραπεζών οι δανειολήπτες κερδίζουν ή για την ακρίβεια δεν επιβαρύνονται, με περίπου δύο επιπλέον δόσεις.

Οι τράπεζες επεξεργάζονται παράλληλα ένα σχέδιο που προβλέπει το “πάγωμα” όλων των επιτοκίων βάσης (Euribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), με αποτέλεσμα να μείνει σταθερό και το τελικό ύψος των επιτοκίων και να μην αυξηθούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν θα έχει γενικό χαρακτήρα, αλλά θα αφορά μόνο τους δανειολήπτες με ενήμερο στεγαστικό δάνειο και όχι όλα τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία. Επιπλέον, το νέο αυτό σχέδιο δεν θα ισχύει για τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πηγές από τις τράπεζες, αυτές αναλαμβάνουν το κόστος του νέου προγράμματος που προβλέπει το πάγωμα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και δεν χρειάζεται οι δανειολήπτες να αλλάξουν τις συμβάσεις τους. Οι τράπεζες έχουν συστήσει ειδικές ομάδες εργασίας που επικοινωνούν μεταξύ τους για να κλειδώσουν το πρόγραμμα άμεσα και να ενημερώσουν τους δανειολήπτες για την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου τους.

Exit mobile version