ΕΦΚΑ: Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 120 και των 72 δόσεων

ΕΦΚΑ: Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 120 και των 72 δόσεων

Αναβιώνουν από την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, οι ευνοϊκές ρυθμίσεων των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου covid-19.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται από τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για νέες οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ αναφέρεται:

« Α) Για την αναβίωση των 120 δόσεων και των 72 δόσεων της περιόδου covid:

Βήμα-βήμα η διαδικασία αναβίωσης

Ο οφειλέτης:

  1. Υποβάλλει στην εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ, που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimo-ranteboy, ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης και επιλέγει κατηγορία αιτήματος «Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23». Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ραντεβού, απλώς η διαδικασία υποβολής αιτήματος πραγματοποιείται, μέσω της ίδιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού.
  2. Λαμβάνει ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία για την ολοκλήρωση του αιτήματος, μέσω της εφαρμογής, που υποβλήθηκε το αίτημα.
  3. Καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης με χρήση ταυτότητας οφειλέτη ή κωδικό πληρωμής σε περίπτωση αναβίωσης ρύθμισης covid.

Προσοχή: Αν υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, η υπηρεσία θα τις εντάξει σε πάγια ρύθμιση ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου που αφορούν. Στην περίπτωση αυτή, η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, μέσω τράπεζας (RF), που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη, μέσω της εφαρμογής, που υποβλήθηκε το αίτημα.

Β) Για τη νέα ρύθμιση σε έως 72 δόσεις:

Η παραπάνω ρύθμιση αφορά:

Επισημαίνεται ότι, για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης, πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων έως την 31η Ιουλίου 2023.

Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων πραγματοποιείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, μέσω του συνδέσμου https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου.

Βήμα-βήμα η διαδικασία της ρύθμισης

Ο οφειλέτης:

  1. Επιλέγει «ρύθμιση οφειλών» από το μενού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕΑΟ.
  2. Εισάγει τους κωδικούς πρόσβασης για είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ.
  3. Επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ρύθμιση, βάσει Ν. 5036/2023 αρθ. 82 (72 δόσεις)».
  4. Επιλέγει τον τρόπο εξόφλησης και τον επιθυμητό αριθμό δόσεων και καταχωρεί το επιλεγμένο σχήμα ρύθμισης.
  5. Υποβάλλει το αίτημα ρύθμισης οφειλών.
  6. Η ενεργοποίηση της ρύθμισης διενεργείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, με χρήση της ταυτότητας οφειλέτη.
  7. Στην περίπτωση που υπάρχουν επιπλέον οφειλές εκτός ρύθμισης, αυτές θα πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση. Για τον λόγο αυτό, ο οφειλέτης επιλέγει πρώτα τον τύπο  ρύθμισης «ρύθμιση, βάσει Ν. 5036/2023 αρθ. 82 (72 δόσεις)» και, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη ρύθμιση αυτή, στη συνέχεια, επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ρύθμιση, βάσει Ν. 5036/2023 αρθ. 82 παράλληλη πάγια 4152/13».

Με τις ρυθμίσεις αυτές, εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του e-ΕΦΚΑ ποσά πάνω από 3,1 δισ. ευρώ, που είχαν τεθεί εκτός ρύθμισης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ (έως 31/12/2022).

Exit mobile version