Σουδάν: Τουλάχιστον 97 οι νεκροί άμαχοι – αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

Σουδάν: Τουλάχιστον 97 οι νεκροί άμαχοι - αγωνία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ένωση Σουδανών γιατρών, τουλάχιστον 97 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 365 άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών. Λίγο νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 83 θανάτους και 1.126 τραυματίες από τις σφοδρές μάχες μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Την ίδια ώρα, Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη του Χαρτούμ στο κέντρο του Σουδάν, ζητούν βοήθεια καθώς οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα, 15 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη Μητρόπολη από την προηγούμενη ημέρα. Η περιοχή γύρω από το κτίριο που βρίσκονται είναι επικίνδυνη, καθώς σημειώνονται συνεχείς μάχες με πυροβολισμούς και εκρήξεις. Μία από τους εγκλωβισμένους ανέφερε ότι βρίσκονται μέσα στη Μητρόπολη από τις 09:30 το προηγούμενο Σάββατο και ότι δεν είναι ασφαλές να βγουν έξω.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, οι δύο Έλληνες που έχουν τραυματιστεί βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Μητρόπολη έχει δεχτεί πυρά, αλλά εξαιτίας των χοντρών τοίχων του παλιού κτιρίου, αντέχει στις επιθέσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι η χθεσινή νύχτα στο Χαρτούμ ήταν ήρεμη, αλλά το πρωί επανήλθαν οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών, καθώς συνεχώς ακούγονται πυροβολισμοί.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ» και ότι: «Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα»

Exit mobile version