Σουδάν: Ακόμα μία αποτυχημένη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Σουδάν: Ακόμα μία αποτυχημένη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Και η τρίτη κατά σειρά προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε, ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και ο φόβος για επιδείνωση του εμφυλίου διαρκώς μεγαλώνει.

Από το περασμένο Σάββατο, 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις. Παρά τη δήλωση των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) για προσωρινή εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών για τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Τις πρώτες πρωινές ώρες στο Χαρτούμ, ακούστηκαν εκρήξεις, πυρά και αεροπορικές επιδρομές, γκρεμίζοντας για άλλη μια φορά τις ελπίδες των πολιτών για εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Ο στρατός δεν έχει σχολιάσει την παραπάνω δήλωση των RSF.

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν ανέφερε:

«Τη νύχτα του Έιντ αλ Φιτρ, αρκετές περιοχές του Χαρτούμ βομβαρδίστηκαν και εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες σε βομβαρδισμούς και συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των RSF. Καλούμε όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να μείνουν σπίτι, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Καλούμε επίσης αυτές τις δυνάμεις να είναι υπεύθυνες και να σταματήσουν αμέσως να μάχονται για την προστασία αθώων ζωών»

Από την πλευρά τους, οι RSF ισχυρίζονταν πως έδρασαν σε «νόμιμη άμυνα», ενώ διάφορες πηγές διακινούν την φήμη ότι πιθανόν να εκτελούν σχέδιο παραγόντων που παραμένουν πιστοί στον άλλοτε δικτάτορα Όμαρ Χασάν ελ Μπασίρ, ο οποίος είχε ανατραπεί από τους στρατηγούς του το 2019.

Exit mobile version