Μπουρκίνα Φάσο: 136 νεκροί – Απάνθρωπη σφαγή

Μπουρκίνα Φάσο: 136 νεκροί - Απάνθρωπη σφαγή

Τραγική είδηση κατέλαβε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά από τη σφαγή με 136 νεκρούς στη Μπουρκίνα Φάσο. Η είδηση ανακοινώθηκε από οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία αναφέρει πως κάτοικοι και επιζήσαντες 136 άμαχοι, ανάμεσά τους 50 γυναίκες και 21 παιδιά, σφαγιάστηκαν στο χωριό Καρμά (βόρεια) στις 20 Απριλίου από άνδρες με στολές και διακριτικά του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο.

Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο καταδίκασε την επίθεση με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την 27η Απριλίου, αλλά δεν παρείχε επίσημο απολογισμό για τα γεγονότα. Προηγουμένως, ο εισαγγελέας στην Ουαϊγκουγιά, Λαμίν Καμπορέ, ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες από τη χωροφυλακή ότι «κάπου εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από άνδρες που φόραγαν στολές των ενόπλων δυνάμεών μας» και διενεργείται έρευνα σχετικά με το θέμα.

Οι κάτοικοι και οι επιζήσαντες του χωριού Καρμά περιέγραψαν μια βάναυση επίθεση που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, με τους επιτιθέμενους να χρησιμοποιούν ελαφρά όπλα και μηχανοκίνητα οχήματα, ενώ έθαβαν ζωντανούς ανθρώπους και άναβαν σπίτια. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι επιτιθέμενοι φορούσαν στολές και διακριτικά που ανήκουν στο στρατό της Μπουρκίνα Φάσο και παραπέμπουν σε τμήματα του στρατού που έχουν εμπλακεί σε ανθρωποκυνηγητό.

Η Μπουρκίνα Φάσο, μια χώρα της δυτικής Αφρικής με πληθυσμό περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει βυθιστεί σε μια κρίση ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ισλαμιστές στρατηγοί επεκτείνουν τον έλεγχό τους στη χώρα και οι συγκρούσεις εξαπλώνονται.

Η κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο έχει κλιμακωθεί σε ανησυχητικά επίπεδα, με τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και κοινοτήτων να αυξάνονται συνεχώς. Η Συλλογικότητα εναντίον της ατιμωρησίας και του στιγματισμού κοινοτήτων (Collectif contre l’impunité et la stigmatisation des communautés, CISC) αναφέρει πως από την αρχή του έτους, έχουν σκοτωθεί περίπου 500 άνθρωποι στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για ανθρωποκυνηγητό και εκτελέσεις επί αμάχων. Το κράτος δεν καταφέρνει να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του, ενώ οι ένοπλες ομάδες έχουν κερδίσει έδαφος. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την παρουσία τζιχαντιστών ομάδων στη χώρα, οι οποίες επιθυμούν να επεκτείνουν την επιρροή τους.

Exit mobile version