Συνεχίζεται για 3η εβδομάδα ο πόλεμος στο Σουδάν

Συνεχίζεται για 3η εβδομάδα ο πόλεμος στο Σουδάν

Η κατάσταση στο Σουδάν επιδεινώνεται καθημερινά, καθώς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Η σύγκρουση για εξουσία ανάμεσα στους δύο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε θάνατο τουλάχιστον 528 ανθρώπων και τραυματισμό άλλων 4,599 σε διάστημα τριών εβδομάδων. Η απολογιστική καταμέτρηση των θυμάτων είναι υποτιμημένη, καθώς πτώματα βρίσκονται στους δρόμους και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Οι πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς βασικές ανέσεις όπως ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό και τρόφιμα, καθώς το 70% των νοσοκομείων στις εμπόλεμες περιοχές έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Πολλοί Σουδανοί, καθώς και ξένοι, εγκαταλείπουν τη χώρα και προσπαθούν να επιβιώσουν σε γειτονικά κράτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι αντιπάλοι στη σύγκρουση στο Σουδάν φέρουν την ευθύνη για τον απολογισμό των νεκρών και τραυματιών, καθώς συνεχίζουν να αγνοούν την κατάπαυση του πυρός και να επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Περίπου 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τη σύγκρουση και η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά.

Οι διεθνείς οργανισμοί και οι ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις περιοχές των συγκρούσεων και να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς που παραμένουν στις περιοχές. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια λύση στη σύγκρουση και να δοθεί τέλος στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη χώρα.

Οι αντίπαλοι στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν συνεχίζουν να αμφισβητούν μεταξύ τους τις επιθυμίες για κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκαν με διεθνή μεσολάβηση και θα έπρεπε να ισχύουν έως τις 01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας. Η βία καλπάζει, με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ατελείωτα πυρά στο Χαρτούμ, ενώ οι άμαχοι προσπαθούν να επιβιώσουν κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή τρόφιμα. Κάτοικοι της πρωτεύουσας αναφέρουν βαριές μάχες με όπλα και πυροβολισμούς σε διάφορες περιοχές, ενώ περίπου το 70% των νοσοκομείων στις εμπόλεμες περιοχές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σύμφωνα με συνδικαλιστική ένωση των σουδανών γιατρών.

Exit mobile version