Τεχνητή νοημοσύνη: μπορεί να διαβάσει το ανθρώπινο μυαλό;

Τεχνητή νοημοσύνη: μπορεί να διαβάσει το ανθρώπινο μυαλό;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν πραγματοποίησαν πρόοδο στον τομέα της ανάγνωσης των σκέψεων των ανθρώπων μέσω μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Neuroscience”. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μεταφράσει τις σκέψεις των ανθρώπων αναλύοντας σαρώσεις fMRI, οι οποίες μετρούν τη ροή του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τρεις συμμετέχοντες, οι οποίοι άκουσαν podcasts και καταγράφηκαν με σαρωτή fMRI. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αντιστοιχίσουν τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας με τις λέξεις και τις φράσεις που είχαν ακούσει οι συμμετέχοντες, με το μοντέλο να είναι ένας από τους πρώτους που δεν βασίζεται σε εμφυτεύματα.

Η δυνατότητα ανάγνωσης των σκέψεων των ανθρώπων μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο στην επικοινωνία με ανθρώπους που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα συνηθισμένα μέσα. Η τεχνολογία των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιείται σήμερα για την αποκωδικοποίηση των σκέψεων ανθρώπων με αναπηρία, είναι αρκετά περίπλοκη και δυσχεραίνει τη διαδικασία για τον ασθενή. Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που περιγράφεται στην μελέτη μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την επικοινωνία τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πέρα από την εφαρμογή της τεχνολογίας σε ανθρώπους με αναπηρία, η δυνατότητα ανάγνωσης των σκέψεων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επικοινωνία με ανθρώπους που μιλούν διαφορετικές γλώσσες ή που βρίσκονται σε διαφορετικές κουλτούρες. Η τεχνολογία αυτή μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε καταστάσεις όπου η επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων είναι δύσκολη ή αδύνατη λόγω αναπηρίας ή άλλων προβλημάτων υγείας. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους που έχουν απώλεια λόγου ή δυσκολίες στην επικοινωνία τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις τους και να επικοινωνήσουν με τους άλλους με τρόπο που δεν ήταν ποτέ προηγουμένως δυνατός.

Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής για να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους θεραπευτές τους. Παράλληλα, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να συνοδεύεται από σοβαρή συζήτηση και καθοδήγηση σχετικά με την ηθική της χρήση και τα ζητήματα της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο αποκωδικοποιητής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναγνωρίσει όχι μόνο τις λέξεις που σκεφτόμαστε, αλλά και τα συναφή νοήματα. Ο δρ. Νισιμότο εξήγησε ότι η επεξεργασία της γλώσσας είναι μια διαδικασία που επηρεάζεται από το περιβάλλον, ενώ η φαντασία είναι ένα ενεργό εσωτερικό διαδικαστικό. Παρόλα αυτά, αυτή η μέθοδος έχει κάποιους περιορισμούς.

Οι σαρωτές fMRI είναι μεγάλοι και ακριβοί, ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τον αποκωδικοποιητή σκεπτόμενοι άλλα πράγματα. Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαβάσει το μυαλό μας μόνο με την έγκρισή μας και μελλοντικά θα πρέπει να επιλυθούν οι περιορισμοί αυτοί για να γίνει η τεχνολογία πιο προσβάσιμη και ευρέως χρησιμοποιήσιμη σε καταστάσεις που η επικοινωνία είναι δύσκολη ή αδύνατη.

Exit mobile version