Έκρηξη ηφαιστείου στη Γουατεμάλα – Εκκενώνονται περιοχές

Έκρηξη ηφαιστείου στη Γουατεμάλα - Εκκενώνονται περιοχές

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η η υπηρεσία εθνικού συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστροφών (CONRED): «Πυροκλαστικές ροές κατεβαίνουν στα φαράγγια, στις πλαγιές του κώνου του ηφαιστείου».

Περίπου 350 κάτοικοι των παρακείμενων χωριών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των κινδύνων που προκαλούν οι έντονες ροές, οι οποίες περιλαμβάνουν θανατηφόρα αέρια, ατμοποιημένο νερό, συντρίμμια και λιωμένα βράχια που κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα κάτω από τις πλαγιές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της CONRED, άλλοι 130.000 άνθρωποι ενδέχεται να διατρέξουν κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, οι αρχές έχουν ανοίξει δεκατρία καταφύγια, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 7.600 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, μία στήλη αέριων και τέφρας αναδύθηκε από τον κρατήρα του ηφαιστείου και φτάνει πλέον σε ύψος 6.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας καθώς μετακινείται προς δυτική και νοτιοανατολική κατεύθυνση. Έχει διανύσει απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων και έχει προκαλέσει βροχή τέφρας σε τουλάχιστον επτά κοντινά χωριά.

Το ηφαίστειο Βολκάν δε Φουέγο, το οποίο σημαίνει «ηφαίστειο της φωτιάς», έχει ύψος 3.763 μέτρα και βρίσκεται μόλις 35 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα. Στο παρελθόν, κατά την τελευταία φορά που εκδηλώθηκε έκρηξη τον Δεκέμβριο του 2022, οδηγήθηκε στο κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου της Γουατεμάλας και επηρέασε τον κυκλοφοριακό ρεύμα στον δρόμο ανάμεσα στην τουριστική πόλη Αντίγουα και τη νότια περιοχή της χώρας.

Exit mobile version