ΗΠΑ: Συμφωνία Μπάιντεν με Ρεπουμπλικάνους για το χρέος

ΗΠΑ: Συμφωνία Μπάιντεν με Ρεπουμπλικάνους για το χρέος

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί προσωρινή συμφωνία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου δανείων του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους. Ο Μακάρθι πρόσθεσε ότι οι απαιτούμενες ψηφοφορίες για την έγκριση αυτής της συμφωνίας αναμένεται να διεξαχθούν στις 31 Μαΐου.

Η συμφωνία αφορά το χρέος του αμερικανικού κράτους, το οποίο έχει αυξηθεί στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και αποτελεί μια λύση για το πολιτικό αδιέξοδο που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία θα επιτρέψει την αύξηση του ανώτατου ορίου δανείων για δύο χρόνια, ενώ περιλαμβάνει επίσης περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών, εκτός από τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους.

Οι υποχωρήσεις από τον Μπάιντεν αποτελούν νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς στην πραγματικότητα τίθενται υπό ένα είδος “ομηρίας” της κυβέρνησης Μπάιντεν, περιορίζοντας σημαντικά την κινητικότητά της στη δημοσιονομική πολιτική. Παρόλο που δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με τους περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, αυτό το γεγονός προκαλεί ανησυχία στους Δημοκρατικούς, ειδικά με το μάτι στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Εάν η συμφωνία εγκριθεί έγκαιρα, αποτρέπει το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός δυνητικά καταστροφικού πληρωμών στάσης από τις “ΗΠΑ, όπως η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, έχει προειδοποιήσει ότι θα συμβεί μετά την 1η Ιουνίου εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή δεν αναστείλει το ανώτατο όριο δανείων.

Exit mobile version