Αργεντινή: Υποτίμηση του πέσο κατά 50% από την κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι

Αργεντινή: Υποτίμηση του πέσο κατά 50% από την κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι

Η κυβέρνηση του ακραίου φιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Αργεντινής, προχώρησε σε δραστική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του πέσο, κατά περισσότερο από 50%. Η νέα ισοτιμία του πέσο είναι τώρα 880 πέσο ανά δολάριο ΗΠΑ, από την προηγούμενη αναλογία των 391 πέσο. Αυτή η κίνηση είναι μέρος ενός συνόλου μέτρων λιτότητας, που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα όπως υψηλό πληθωρισμό, δημόσια ελλείμματα και υπέρογκο κρατικό χρέος.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές μειώσεις στις κρατικές επιδοτήσεις για τις τιμές ενέργειας και δημοσίων συγκοινωνιών. Αυτά τα μέτρα, όπως τόνισε ο Καπούτο, έχουν στόχο την αποφυγή μιας οικονομικής «καταστροφής» από υπερπληθωρισμό, που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 15.000%.

Ο Καπούτο υποστήριξε ότι το κύριο πρόβλημα της Αργεντινής ήταν πάντα δημοσιονομικό και ότι τώρα θα αντιμετωπιστεί επιτέλους αποτελεσματικά. Παρόλο που αναγνώρισε ότι η υποτίμηση και η μείωση των επιδοτήσεων θα επηρεάσουν αρνητικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, εκ των οποίων το 40% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τόνισε την ανάγκη για δραστικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα δημοσιονομικά προβλήματα.

Exit mobile version