Φρένο στις διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. βάζει Ελλάδα αν δεν λυθεί το θέμα Μπελέρη

Φρένο στις διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. βάζει Ελλάδα αν δεν λυθεί το θέμα Μπελέρη

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, θεωρώντας ότι αποτελεί βασικό στοιχείο για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, με την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιες χώρες θα εκπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις. Ειδική αναφορά γίνεται στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπου η Ελλάδα έχει θέσει σαφείς προϋποθέσεις, με βασικό προαπαιτούμενο την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, και την προστασία του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και του τεκμηρίου αθωότητας.

Η Ελλάδα έχει συναινέσει στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Φ. Μπελέρη πριν το επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

Exit mobile version