Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μπάιντεν: Τι είπαν για την Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Μπάιντεν: Τι είπαν για την Ελλάδα

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Ερντογάν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει δεσμευτεί να προωθήσει στο κοινοβούλιό της το θέμα της Σουηδίας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν αναφέρεται:

«Συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως σύμμαχο το συντομότερο δυνατό και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα στη σχέση της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τον πόλεμο στη Γάζα και ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την προστασία των αμάχων και την ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε εκ νέου το ζήτημα της αγοράς αμερικανικών μαχητικών F-16.

Exit mobile version