Έκρηξη ηφαιστείου στην Iσλανδία: Ξεχύθηκαν ποτάμια λάβας – Εκκενώνονται περιοχές και απομακρύνονται κάτοικοι

Έκρηξη ηφαιστείου στην Iσλανδία: Ξεχύθηκαν ποτάμια λάβας - Εκκενώνονται περιοχές και απομακρύνονται κάτοικοι

Το ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes της νοτιοδυτικής Ισλανδίας εξερράγη αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας.

Η ηφαιστειακή έκρηξη ξεκίνησε στις 22:17, σε μια περιοχή βόρεια του Γκρίνταβικ, κοντά στο Sundhnúkagígar, περίπου 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης. Πριν την έκρηξη προηγήθηκε μια σειρά σεισμικών δονήσεων που άρχισαν στις 21:00 το βράδυ.

Ζωντανές εικόνες από την έκρηξη δείχνουν εντυπωσιακούς πορτοκαλί πίδακες λάβας να εκτοξεύονται από μια σχισμή στο έδαφος. Η πρωθυπουργός Katrin Jakobsdottir αναφέρει στο Facebook «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σημαντική έκρηξη».

Η χερσόνησος Reykjanes είναι γνωστή για την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα. Τον Μάρτιο του 2021, ένα άλλο ηφαίστειο στο σύστημα Fagradalsfjall προκάλεσε θεαματικές εκρήξεις λάβας. Η τρέχουσα έκρηξη έχει μεγάλη ροή λάβας, με εκτιμώμενη ροή περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Οι αρχές είχαν εκκενώσει τον περασμένο μήνα περίπου 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ και έκλεισαν το κοντινό Blue Lagoon, φοβούμενοι μια σημαντική έκρηξη. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, κοντά στο σημείο της έκρηξης, προς το παρόν παραμένει ανοιχτό.

Exit mobile version