Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη: Αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία μετά από παρέμβαση Γεραπετρίτη

Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη: Αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία μετά από παρέμβαση Γεραπετρίτη

Μία ροζ εκδοχή της ελληνικής σημαίας, έργο της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, προκάλεσε αντιδράσεις μετά την παρουσίασή της σε έκθεση στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Το έργο αυτό αποσύρθηκε μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, καθώς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, επικρίνοντας την παρουσίαση της σημαίας σε ροζ απόχρωση λέγοντας: «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας».

Η Γεωργία Λαλέ, η δημιουργός του έργου, εξήγησε ότι το ροζ χρώμα ήταν επιλογή των Ελληνίδων γυναικών από τις οποίες ζήτησε σεντόνια για τη δημιουργία της σημαίας. Η ιδέα για την ροζ σημαία γεννήθηκε μετά τη δολοφονία της Καρολάιν. Η απόσυρση του έργου και η αντίδραση των αρχών έγινε γνωστή μέσω του hellasjournal και του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, δήλωσε: «Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε κριτική, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη. Η τέχνη είναι έκφραση, είναι η ελευθερία του ανθρώπου που εκφράζει την άποψη του».

Exit mobile version