Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουλίου στο ανοιχτό θέατρο της Λευκάδας, συμμετέχοντας στην ανοιχτή συζήτηση που είχε ως επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με 57 δευτερόλεπτα σιγής στη μνήμη των ισάριθμων θυμάτων της τραγωδίας. Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Γιώργος Κατωπόδης, πατέρας ενός από τους τραυματίες. Όπως ανέφερε, «ο γιος μου δεν είναι ακόμη έτοιμος να μιλήσει για το δυστύχημα», κάνοντας λόγο για «ομάδες αλητείας» που στοχοποιούν τις οικογένειες των θυμάτων. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο γιος του είχε εγκλωβιστεί κάτω από ένα βαρύ σίδερο και πως ακριβώς δίπλα του ξεψύχησε ένα από τα 57 θύματα.
Στη συνέχεια μίλησε ο Άρης Σταμάτης, πρώην μηχανοδηγός της Hellenic Train, ο οποίος σημείωσε: «Ζητήσαμε πριν την επανεκκίνηση των δρομολογίων να λειτουργούν τα συστήματα στο 100% και μας έστειλαν στον ψυχίατρο. Τα συστήματα ασφαλείας των τούνελ ήταν ανενεργά και η εγκατάλειψη ολοκληρωτική».
Ακολούθησε η τοποθέτηση της Όλγας Χαρπίδου, δικηγόρου των συγγενών των θυμάτων, η οποία υπενθύμισε ότι «57 νεκροί και 181 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα του εγκλήματος στα Τέμπη» και σημείωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Μίλησε επίσης για την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αποδοθεί ακόμη καμία κατηγορία για αυτό το γεγονός, παρά το γεγονός ότι κόστισε ανθρώπινες ζωές.
Η κ. Χαρπίδου υπογράμμισε πως η Hellenic Train διώκεται μόνο για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα, ενώ ανέφερε ότι η εταιρεία λειτουργεί με λιγότερο από το ένα τρίτο του προσωπικού που χρειάζεται. Σχολίασε επίσης πως ο σταθμάρχης της Λάρισας ήταν μόνος στη βάρδια τη μοιραία νύχτα και πως ακόμη και η Επιτροπή Γεραπετρίτη έχει κάνει λόγο για παράνομη μετάταξή του. «Αν έστω και ένα από τα συστήματα λειτουργούσε, δεν θα ήμασταν εδώ να συζητάμε για την τραγωδία», τόνισε.
Κατήγγειλε επιπλέον ότι οι αρχές δεν αντιμετώπισαν το σημείο της σύγκρουσης ως τόπο εγκλήματος αλλά ως περιοχή που έπρεπε να αποκρυφθεί. Ανέφερε ότι η ομάδα Anubis με εκπαιδευμένα σκυλιά δεν αξιοποιήθηκε, ενώ ενάμιση χρόνο αργότερα, στο Κουλούρι και στα Πηγάδια, βρέθηκαν ιδιόκτητα ακίνητα του ανθρώπου που ανέλαβε την απομάκρυνση των υλικών, στα οποία εντοπίστηκε βιολογικό υλικό θυμάτων της σύγκρουσης. Υπογράμμισε πως η διαδικασία απομάκρυνσης των υλικών κόστισε 650 χιλιάδες ευρώ και η πληρωμή έγινε άμεσα, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα ακολούθησαν.
Η Μαρία Καρυστιανού ήταν η τελευταία που πήρε τον λόγο. «Δεν φανταζόμασταν ότι το κρατικό έγκλημα θα αποκάλυπτε τη σήψη του πολιτικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τίποτα δεν μας σταματά. Τι άλλο να χάσει κάποιος που έχει χάσει τα πάντα; Μόνο να διεκδικήσει τη δικαίωση. Κι αφού πιάσαμε πάτο, σηκώσαμε το κεφάλι».
Κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία λέγοντας πως «όλοι οι ένοχοι υπουργοί παρουσιάζονται ως αθώοι μέσα από θεατρινίστικες Προανακριτικές». Όπως ανέφερε, «τα έχουμε ακούσει όλα, εκτός από μια ειλικρινή συγγνώμη». Τόνισε ακόμη πως σε άλλες χώρες, οι υπουργοί παραιτούνται για σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ στην Ελλάδα «η πολιτική από λειτούργημα, έγινε έγκλημα», αναφερόμενη στα γεγονότα που ακολούθησαν τη τραγωδία στα Τέμπη.