Πως να γίνω βίγκαν – Ο απόλυτος οδηγός

Πως να γίνω βίγκαν – Ο απόλυτος οδηγός

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά ενημερώνονται και αντιλαμβάνονται τόσο την αξία και τα δικαιώματα των ζώων που θυσιάζονται βάναυσα στο βωμό της υπερκατανάλωσης του κρέατος, όσο και τη σύνδεση κατανάλωσης κρέατος με την ύπαρξη και διασπορά ασθενειών. Όποιος κι αν είναι ο λόγος σας, όμως, η μετάβαση στη βίγκαν διατροφή θα πρέπει να γίνει ομαλά και με συνέπεια, προκειμένου να διατηρήσετε μια χορτοφαγική διατροφή.

Στην πραγματικότητα, το να είσαι vegan είναι αρκετά απλό. Σε ελάχιστο χρόνο, θα δείτε τον βίγκαν τρόπο ζωής σας και τη διατροφή σας με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτός ο εύχρηστος οδηγός θα σας δείξει πώς να γίνετε vegan με τον εύκολο τρόπο.

Θελω να γινω vegan – Τι πρέπει να γνωρίζω;

Γιατί να γίνω vegan;

Ο βίγκαν τρόπος ζωής δεν αποτελεί ούτε χόμπι, ούτε ένα τρεντ της εποχής που θα “σβήσει” σε λίγα χρόνια. Αντιθέτως, αποτελεί μια συνειδητή επιλογή και έναν τρόπο ζωής βασισμένο στο σεβασμό για τα δικαιώματα των ζώων αλλά και για τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, εξαιρετικά απάνθρωπες σκληρότητες συμβαίνουν σε όλες τις βιομηχανίες κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ζήτησης της αγοράς. Με τα σφαγεία να κατέχουν την πρώτη θέση στη βάναυση και απάνθρωπη αντιμετώπιση των ζώων.

Για να καταλάβετε πραγματικά τι συμβαίνει στις βιομηχανίες εκτροφής αλλά και στα σφαγεία, πρέπει να είστε μάρτυρες της δολοφονίας, αντί να διαβάζετε απλώς γι’ αυτήν. Υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να δείτε με τα μάτια σας τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν.

Αν είστε αντίθετοι με αυτή τη βία, αξίζει πραγματικά να στραφείτε σε έναν βίγκαν τρόπο ζωής.

Ανακαλύψτε νέα υλικά

Υπάρχουν κυριολεκτικά αμέτρητα βρώσιμα φυτά για να διαλέξετε και προσθέσετε στη διατροφή σας, με απίστευτους συνδυασμούς για πεντανόστιμα πιάτα και λιχουδιές! Σε καμία περίπτωση η vegan διατροφή δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί να στερηθείτε κάτι! Ήρθε η ώρα να κάνετε μια βόλτα στον διάδρομο των προϊόντων και να προμηθευτείτε με μερικά νέα υλικά που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν.

Αναζητήστε νέα υλικά σε σούπερμαρκετ, στην τοπική αγορά, σε λαϊκή ή ακόμη και από τα αμέτρητα eshop που πλέον υπάρχουν και μπορείτε να προμηθευτείτε με φρέσκα και εποχιακά προϊόντα. Ενδεικτικά, μερικά από τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε αμέτρητες συνταγές είναι τα όσπρια, σιτηρά, τόφου, ξηροί καρποί, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, μαγιά, μίσο, ταχίνι, λάδι καρύδας, φυτικό λάδι, δημητριακά ολικής άλεσης, σιρόπι από σφένδαμο, αλεσμένοι σπόροι λιναριού, καλαμποκάλευρο, φασόλια Edamame, vegan τυρί, jackfruit, κύβοι από ζωμό λαχανικών, μανιτάρια, βρώμη, κινόα, αβοκάντο και πολλά άλλα βιολογικά προϊόντα!

Αυτά τα προϊόντα (χωρίς κόκκινο κρέας ή ζωικά παράγωγα) πέρα από φυτικές πηγές για μια vegan διατροφή, μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη διατροφή σου, να ελέγξεις το βάρος σου και να αντιμετωπίσεις παθήσεις της καρδιάς.

Δείτε νέες συνταγές

Έχουμε τα υλικά. Και τώρα; Ανακαλύψτε νέες βίγκαν συνταγές και εμπνευστείτε για το επόμενο πιάτο που θα ετοιμάσετε! Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να σας αποκαλύψει αμέτρητα vegan blogs, περιοδικά, βιβλία συνταγών και μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμάτα ιστορίες, συνταγές και νέα που θα εμπνεύσουν το ταξίδι σας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Eatforhealth.gr – μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες όπου θα ανακαλύψετε αμέτρητες vegan συνταγές.

Μετατρέψτε τα αγαπημένα σας πιάτα σε vegan

Το γεγονός ότι ακολουθείτε πλέον μια βίγκαν διατροφή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψετε και τα αγαπημένα σας πιάτα. Αντιθέτως, μπορείτε να πειραματιστείτε σε αυτά, αντικαθιστώντας το κρέας με εναλλακτικής μορφής τρόφιμα. Αν θελεις να γινεις vegan και να μην στερηθείς τα αγαπημένα σου πιάτα, προσπάθησε να δώσεις στο πιάτο σου μια παρόμοια γεύση και στο τέλος της μέρας δεν θα σου λείπει τίποτα. Θα βοηθήσει τη μετάβασή σου και θα σταματήσει τυχόν λαχτάρα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας. Ως vegan, μπορείτε πραγματικά να έχετε αμέτρητες γεύσεις στο τραπέζι σας ακόμη και αν δεν υπάρχουν ζωικά προϊόντα.

Προετοιμασία γευμάτων

Ένας από τους κύριους λόγους που ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει κρέας είναι ο χρόνος προετοιμασίας των γευμάτων. Καθώς βυθιζόμαστε στη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας, ο χρόνος για το μαγείρεμα είναι πλέον εξαιρετικά λίγος. Με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε junk food, όπου – καλά μαντέψατε – κυριαρχεί το κρέας. Προσπαθήστε να μαγειρέψετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξή σας, προκειμένου να έχετε πάντα απόθεμα φαγητού. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την “εύκολη λύση” του πρόχειρου φαγητού και θα σας κρατήσει ένα βήμα πιο μακριά από την κατανάλωση κρέατος.

Αγοράστε μεγάλες ποσότητες υλικών

Αφού, λοιπόν, έχετε καταπιαστεί με τα βασικά συστατικά με τα οποία θα μαγειρεύετε, ήρθε η ώρα της αγοράς και της αποθήκευσης. Φροντίστε να γεμίσετε τα ράφια και το ψυγείο σας με αρκετή ποσότητα υλικών για να μη σας λείψει ποτέ τίποτα. Τα πάντα, από όσπρια, φακές και δημητριακά ολικής αλέσεως έως ξηρούς καρπούς και σπόρους, μπορείτε να τα παραγγείλετε μαζικά online ή να τα προμηθευτείτε από τις τοπικές αγορές. Αποθηκεύστε ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια σε γυάλινα βάζα και καταψύξτε τα υλικά που μπορείτε να διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνδεθείτε με κοινότητες βίγκαν

Προσπαθήστε να συνδεθείτε περισσότερους ομοϊδεάτες μέσω των social media. Θα ανακαλύψετε ότι δεν είστε μόνοι σας, καθώς η βίγκαν κοινότητα είναι πολύ μεγάλη στη χώρα μας. Ανταλλάξτε απόψεις, νέα, συνταγές, βρείτε νέα εστιατόρια, φίλους και πάνω απ’ όλα… καλή συζήτηση! Η δε υποστήριξη που θα λάβετε από άλλους βίγκαν, για την προσπάθειά σας να ενταχθείτε στον βίγκαν τρόπο ζωής, θα παίξει σημαντικό ρόλο για να πετύχετε το στόχο σας.

Διαβάζετε τις ετικέτες προϊόντων

Ο ευκολότερος τρόπος για να αναγνωρίσετε ένα προϊόν ως vegan είναι να αναζητήσετε το αντίστοιχο λογότυπο στην ετικέτα του προϊόντος, παρά το γεγονός ότι πολλά σούπερμαρκετ πλέον επισημαίνουν τα προϊόντα τους ως βίγκαν. Ωστόσο, αν το σήμα βίγκαν δεν υπάρχει πάνω στην ετικέτα, θα αναγράφονται τα συστατικά στη συσκευασία του προϊόντος, όπου μπορείτε να αναγνωρίσετε τι θέλετε να αποφύγετε.

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς

Ακούγεται πολύ κλισέ, έτσι δεν είναι; Και όμως υπάρχει λόγος. Μόλις σας δοθεί η ευκαιρία, ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας για την απόφασή σας να γίνετε βίγκαν, προκειμένου να αποφύγετε “δύσκολες καταστάσεις” – όπως ένα οικογενειακό τραπέζι ή αντίστοιχες εξόδους με φίλους όπου δεν υπάρχουν βίγκαν επιλογές για εσάς. Δεν χρειάζεται να είστε παθιασμένοι με αυτό που κάνετε, αλλά θα πρέπει ο περίγυρός σας να σεβαστεί τις επιλογές σας, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με αυτές.

Δειπνήστε σε vegan εστιατόρια και μαγαζιά

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα vegan μαγαζιά κάνουν την εμφάνισή τους. Ο αριθμός των vegan ειδών αυξάνεται στα μενού, μαζί με την κατάλληλη σήμανση αλλεργιογόνων, ακόμη και σε μαγαζιά που δεν είναι 100% βίγκαν. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο από ποτέ να φάτε έξω ως vegan. Ορισμένες αλυσίδες εστιατορίων προσφέρουν ακόμη και τα δικά τους vegan μενού.

Πειραματιστείτε και μην απογοητεύεστε!

Οι πρώτες εβδομάδες πειραματισμού με vegan τρόφιμα και υλικά μπορεί να είναι ένας συνδυασμός γευστικών επιτυχιών ή και… όχι και τόσο απολαυστικών αποτυχιών! Μην εγκαταλείψετε τις προσπάθειες! Αν οι πρώτες δοκιμές δεν είναι πετυχημένες, προσπαθήστε να μαγειρέψετε με διαφορετικό τρόπο και υλικά, έως ότου πετύχετε τις γεύσεις που θέλετε!

Ξεκινήστε τη γυμναστική

Ώρα να μπείτε σε φόρμα… κυριολεκτικά! Όντας vegan, θα παρατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας να πέφτουν (τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν χοληστερόλη), η κυκλοφορία να βελτιώνεται και μπορεί ακόμη και να δείτε μερικά επιπλέον κιλά να φεύγουν. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ξεκινήσετε κάποιο αθλητικό χόμπι ή γυμναστήριο. Συνδυάστε στον νέο τρόπο ζωής σας τη διατροφή με την άθληση και θα γίνουν σύντομα και τα δυο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σας!

Υποκατάστατα με ίδια γεύση

Μπορεί να αρχίσετε να λαχταράτε πράγματα όπως μαγιονέζα ή γιαούρτι. Μην αγχώνεστε, διότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις με βάση τη σόγια και για τα δύο αυτά κοινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, θα διαπιστώσετε ότι έχουν ακριβώς την ίδια γεύση από τα πρωτότυπα! Εναλλακτικά, δημιουργήστε το δικό σας γιαούρτι με veganaise και καρύδα για την απόλυτη απολαυστική δόξα της κουζίνας. Πειραματιστείτε, εντοπίστε ή/και δημιουργήστε υποκατάστατα που έχουν ίδια ή παρόμοια γεύση και υφή. Θα σας βοηθήσει πραγματικά να δείτε τις γεύσεις των τροφίμων με άλλο μάτι!

Να είστε δημιουργικοί

Ένα κοινό λάθος που κάνουν όσοι πρωτοδοκιμάζουν την βίγκαν διατροφή είναι ότι επαναλαμβάνουν συνέχεια τα ίδια πιάτα. Και πολύ σύντομα νιώθουν μονοτονία ή πως η vegan διατροφή είναι τόσο περιορισμένη. Μέγα λάθος! Διατηρήστε το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητά σας αναζητώντας νέες συνταγές στο διαδίκτυο ή σε βιβλία μαγειρικής για vegan ή ιστοσελίδες όπως το Pinterest. Οι επιλογές που έχετε είναι κυριολεκτικά αμέτρητες!

Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας

Σίγουρα θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές του βιγκανισμού που δεν έχετε ακόμη ανακαλύψει. Για μια τέτοια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής σας μπορεί να χρειαστείτε αρχικά κάθε υποστήριξη που μπορείτε να δεχτείτε. Ειδικά αν έχετε κάποιο ζήτημα υγείας (πχ χαμηλός αιματοκρίτης) και πρέπει να καταναλώνετε συγκεκριμένα γραμμάρια συστατικών. Μην φοβάστε, λοιπόν, να ζητήσετε βοήθεια και συμβουλές από τον διαιτολόγο σας (ή ακόμη και από τους vegan φίλους σας ή μέλη μιας βίγκαν ομάδας/κοινότητας). Ο διαιτολόγος σου μπορεί να σου παρέχει μια αθλητικη διατροφη ή ένα vegan διατροφολόγιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μια λίστα φυτικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπληρώματα διατροφής για να ενισχύσεις το σώμα σου και το ανοσοποιητικό σου (ωμέγα3 λιπαρά οξέα, συμπληρώματα βιταμίνης β12) και να σε βοηθήσει να ακολουθήσεις μια ολοκληρωμένη και σωστή διατροφή.

Καταληκτικά

Αν έχεις πάρει απόφαση να γινεις vegan και να ακολουθήσεις το στυλ της vegan διατροφής, θα πρέπει να αποκλείσεις από τη διατροφή σου το κρέας και κάθε είδους τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Μια vegan διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Να θυμάσαι ότι στο τέλος της ημέρας, έχεις συμβάλλει τόσο στην προσωπική σου υγεία όσο και στην προστασία και τη ζωή των ζώων.

Exit mobile version