Πως μπορώ να δω τι επιδόματα δικαιούμαι

Πως μπορώ να δω τι επιδόματα δικαιούμαι

Δείτε τα επιδόματα που δικαιούστε και τις ειδικές συνθήκες τους. Συγκεντρωμένα σε λίστες ανά περίπτωση, μαζί με οδηγίες για την αίτηση. Υπάρχουν πολλά επιδόματα τα οποία απευθύνονται σε πολίτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να τα χάνουν. Τα επιδόματα αυτά εκδίδονται από πολλούς φορείς, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι ο ΟΑΕΔ και ο ΟΠΕΚΑ.

Πως θα δω τι επιδοματα δικαιουμαι

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια πλατφόρμα από δημόσια υπηρεσία η οποία να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το αν δικαιούται ή όχι κάποια επιδόματα ο πολίτης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες στη σελίδα του gov.gr, του eservices.oaed.gr και του opeka.gr

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

Επίδομα γέννησης

Το επίδομα γέννησης αφορά τη μέριμνα της Πολιτείας για την ελληνική οικογένεια, το οποίο επιχειρεί να ενισχύσει την οικογενειακή και κοινωνική συνοχή. Ισχύει για κάθε παιδί που γεννήθηκε εν ζωή στην Ελλάδα. Το επίδομα ανέρχεται στα 2.000€ και καταβάλλεται σε δυο δόσεις των 1.000€. Για να αποκτήσετε το επίδομα γέννησης, θα πρέπει να είστε η μητέρα του παιδιού, να μην έχετε χάσει την επιμέλεια και να υποβάλλετε την αίτηση εντός τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

Προσοχή: για δίδυμα το ποσό είναι 4.000€ (επί δυο), κ.ο.κ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: επίδομα γέννησης

Επίδομα παιδιού

Το επίδομα παιδιού είναι ένα από τα σημαντικότερα επιδόματα στήριξης και ενδυνάμωσης της ελληνικής οικογένειας. Αποτελεί ένα μη ανταποδοτικό επίδομα, το οποίο σημαίνει ότι δεν επιστρέφεται με κάποια μορφή. Ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια, το ποσό ανέρχεται σε 70€/42€/28€ για κάθε πρώτο και δεύτερο παιδί ενώ σε 150€/84€/56€ για κάθε τρίτο και μετέπειτα παιδί.

Για την χορήγηση αυτού του επιδόματος, απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω της σελίδας ΟΠΕΚΑ ή ΗΔΙΚΑ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: επίδομα παιδιού

Επίδομα στέγασης

Το επίδομα στέγασης, ως επίδομα πρόνοιας, αφορά τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Το ποσό του επιδόματος ορίζεται στα 70€/μήνα για τον δικαιούχο, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού υπάρχει προσαύξηση της τάξης των 35€/μήνα. Τα ανήλικα παιδιά προσμετρώνται κανονικά για τον υπολογισμό του τελικού ποσού.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού έχει προσαύξηση 70€/μήνα. Με παρόμοιο τρόπο, τα νοικοκυριά που έχουν απροστάτευτα τέκνα, έχουν επίσης προσαύξηση 70€/μήνα

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: επίδομα στέγασης

Επίδομα αναδοχής

Κάθε παιδί το οποίο τοποθετείται σε ανάδοχη οικογένεια, δικαιούται οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των αναγκών του. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ βάσει του Εθνικού Μητρώου Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: επίδομα αναδοχής

Επίδομα σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών

Η ενίσχυση για τους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών χορηγείται με σκοπό την στήριξη των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και προκειμένου να μην ερημωθούν εντελώς οι περιοχές αυτές.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Επίδομα για Σχολικά Γεύματα

Τα Σχολικά Γεύματα θεσπίστηκε ως θεσμός και εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με σκοπό την ενίσχυση της αλληλεγγύης και τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας και των μαθητικών επιδόσεων. Δείτε αναλυτικά στην εφημερίδα της κυβέρνησης σχετικά με το ΚΥΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: σχολικά γεύματα

Επίδομα αναπηρίας

Εφόσον δικαιούστε το επίδομα αναπηρίας, μπορείτε να υποβάλλετε την αίτηση έσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων. Όταν η αίτησή σας γίνει αποδεκτή, δημιουργείται φάκελος αναπηρίας και αποδίδεται στον αιτούνται ΑΜ ΚΕΠΑ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό για να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση. Με την οριστικοποίηση και από τον ιατρό, ενημερώνονται αυτόματα τα ΚΕΠΑ και ξεκινάει η διαδικασία για την εξέταση και επιβεβαίωση.

Τα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να προσκομίσετε είναι τα εξής:

Α. Επίδειξη εγγράφου απόδοσης ΑΜΚΑ ή γνώση του ΑΜΚΑ
Β. Επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου
Γ. Αν υποβάλλουν την αίτηση τρίτα πρόσωπα, εκτός από τα παραπάνω δικαιολογητικά, θα πρέπει να προσκομιστούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση ανηλίκου τέκνου.
Δ. Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθετικού λογαριασμού τραπέζης ή ΕΛΤΑ (ΙΒΑΝ) με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τον δικαιούχο της προνοιακής παροχής.
Ε. Οι πολίτες άλλων χωρών, οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα ανά περίπτωση έγγραφα από τα οποία να προκύπτει η νόμιμη διαμονή στη χώρα.
Ζ. Οι ομογενείς οφείλουν να προσκομίσουν αντίγραφο του Ειδικού Δελτίου Ομογενούς.
ΣΤ. Στην περίπτωση παράτασης χορήγησης προνοιακής αναπηρικής, λόγω λήξης της προηγούμενης γνωμάτευσης της υγειονομικής επιτροπής απαιτείται η προσκόμιση της προηγούμενης γνωμάτευσης της επιτροπής.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: επίδομα αναπηρίας

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ. Η χορήγηση αυτού του επιδόματος στοχεύει στην προστασία των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ευαίσθητη ηλικία και δεν έχουν συγκεντρώσει τον κατάλληλο ασφαλιστικό χρόνο για συνταξιοδότηση.

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω του Κέντρου Κοινότητας του τόπου κατοικίας σας, με το μηνιαίο ποσό να ανέρχεται στα 360€. Θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας σας και να μη λαμβάνετε σύνταξη μεγαλύτερη των 360€/μήνα (από ελληνικά ή ξένα ταμεία)

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αποτελεί ένα επίδομα που χορηγείται σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά ετησίως, με σκοπό τη στήριξή τους και την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας. Το ΕΕΕ συνίσταται σ εισοδηματική ενίσχυση, συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες καθώς και σε υπηρεσίες ενεργοποίησης/προώθησης εργασίας, επαγγελματικής αποκατάστασης, κτλ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αγροτική Εστία

Σκοπός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας είναι όχι μόνο η στήριξη του αγρότη αλλά και η οργάνωση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού σε όλη τη χώρα, η οργάνωση διακοπών και εκδρομών, η δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου, βιβλίων, κτλ.

Δείτε όλα τα προγράμματα: αγροτική εστία

Επιδόματα από τη λίστα του gov.gr

Η κυβερνητική σελίδα το gov.gr έχει μια λίστα για θέματα υγείας και πρόνοιας. Μπορείτε να δείτε όλες τις ενότητες παρακάτω:

Αίτηση επιδόματος ανεργίας
Αναγγελία άφιξης σε κατάλυμα
Βεβαίωση οικογενειακών επιδομάτων για φορολογική χρήση
Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων
ΔΗΛΟΣ 365
Εισοδηματική ενίσχυση ορεινών ή/και μειονεκτικών περιοχών
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Επίδομα θέρμανσης
Επίδομα παιδιού
Επίδομα στέγασης
Καταχώριση κράτησης δωματίου
Κοινωνικό Μέρισμα
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Κουπόνι υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Superfast Broadband
Μεταφορικό ισοδύναμο
Συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Επιδόματα από το Υπουργείο Εργασίας

Το Υπ. Εργασίας προσφέρει μια σειρά από επιδόματα, το οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην πλατφόρμα ΙΡΙΔΑ. Μπορείτε να δείτε όλες τις ενότητες παρακάτω:

Άνεργοι (Κοινοί – Γενική Κατηγορία)
Αποκλειστικοί/ες Νοσοκόμοι
Ασκούντες το δικαίωμα της Επίσχεσης από την εργασία
Ασφαλισμένοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά
Αυτασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Βοήθημα Ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων (Ο.Α.Ε.Ε., Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε.)
Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες
Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών
Ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων
Ειδικό Βοήθημα μετά τη Λήξη της Τακτικής Επιδότησης Ανεργίας
Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας (Αποφυλακισθέντες)
Ειδικό Εποχικό Βοήθημα
Εκδοροσφαγείς
Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων
Μαθητικές / Φοιτητικές Παροχές
Ξεναγοί
Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας ανω των 29 εως 55 ετών
Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ηλικιωμένους Μακροχρονίως Ανέργους
Παροχές Μητρότητας
Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών
Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας του Εργοδότη/τριας
Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρόνια Ανέργων
Φορτοεκφορτωτές

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες εδώ

Επιδόματα ΟΑΕΔ

Στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ μπορείτε να βρείτε μια σειρά επιδομάτων που αφορούν:

Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων
Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας
Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας (Αποφυλακισθέντες)
Ειδικό εποχικό βοήθημα
Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη
Επίδομα διαθεσιμότητας
Επίδομα επίσχεσης

Ειδικό επίδομα ασθενείας

Για το ειδικό επίδομα ασθενείας θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης στον πλέον υπεύθυνο φορέα ΕΦΚΑ

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες

Οι παραπάνω λίστες με τα επιδόματα που δικαιούστε (όπως επίδομα ανεργίας, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, επαγγελματικής κατάρτισής, προνοιακων επιδοματων, προστασίας μητρότητας, εργασιασ και κοινωνικων υποθεσεων, παροχές προστασίας, της ειδικής κοινωνικής ασφάλισης, κτλ) καθώς και οι οδηγίες υποβολής αίτησης ενδέχεται να τροποποιούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τις αντίστοιχες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών. Ελέγξτε την ιστοσελίδα της κάθε υπηρεσίας και διαβαστε περισσοτερα προκειμένου να παραμείνετε ενημερωμένοι.

Exit mobile version