Πως να σταματήσω τον βήχα το βράδυ

Πως να σταματήσω τον βήχα το βράδυ

Ο βήχας το βράδυ είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση που μπορεί να χειροτερεύει τη νύχτα όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες και αφήνουν έναν ενοχλητικό και βασανιστικό βήχα ο οποίος δεν περνάει εύκολα. Ας δούμε τι προκαλεί τον βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας:

Γιατί έχω βήχα το βράδυ;

Τι προκαλεί βήχα το βράδυ; Ο βήχας αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς άμυνας του αναπνευστικού συστήματος. Με τον βήχα, ο οργανισμός απομακρύνει διάφορες ουσίες καθώς και βλέννα από τους πνεύμονες. Δεν υπάρχει μόνο μία αιτία που τον προκαλεί. Μπορεί να προκαλείται από κάποια ίωση (συνέπειες κοινού κρυολογήματος και της γρίπης), αλλεργίες, άσθμα, βλέννα από τη γρίπη, παλινδρόμηση, μπούκωμα της μύτης, σκόνη και μούχλα στο χώρο, ξηρή ατμόσφαιρα ή κάπνισμα. Όταν ξαπλώνουμε, η βλέννα αυτόματα αρχίζει να συσσωρεύεται στον λαιμό, με αποτέλεσμα να βήχουμε περισσότερο. Η αντιμετώπιση του βήχα (είτε είναι ξηρος βηχας είτε επίμονος βήχας με βλέννα) μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους.

Πως σταματάμε τον βήχα – Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Ανύψωση μαξιλαριού: αν παρατηρείτε ότι ο βήχας χειροτερεύει αμέσως μόλις ξαπλώνετε, προσπαθήστε να τοποθετήσετε ακόμα ένα μαξιλάρι στο κρεβάτι σας ή να ανυψώσετε εκείνο που ήδη χρησιμοποιείτε, προκειμένου να κοιμηθείτε με το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο. Αυτό θα βοηθήσει να μην συγκεντρώνεται η βλέννα κοντά στον λαιμό σας και σας προσφέρει γρήγορη ανακούφιση.

Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα: αν έχετε παρατηρήσει αυξημένη υγρασία στα υπνοδωμάτιά σας, τοποθετήστε έναν αφυγραντήρα κοντά στο κρεβάτι σας το βράδυ. Θα πρέπει, ωστόσο, να προσέχετε το νερό το οποίο χρησιμοποιεί ο αφυγραντήρας να είναι αποστειρωμένο. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επανέρθουν τα μικρόβια στο χώρο σας και να δημιουργηθούν άλλες ασθένειες.

Παστίλιες για τον βήχα: δοκιμάστε παστίλιες για τον βήχα, καθώς μπορούν να καταπραΰνουν τον ξηρό βήχα (εκείνον που δεν παράγει βλέννα) και να ανακουφίσουν τον λαιμό σας. Προσοχή, όμως, καθώς η υπερ-κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσουν κύρωση του ήπατος.

Σωστή ενυδάτωση: καταναλώστε αρκετό νερό το βράδυ, πριν κοιμηθείτε, καθώς τα υγρά βοηθούν πολύ στην αραίωση της βλέννας. Δοκιμάστε να πιείτε ζεστό τσάι, καθώς τα ζεστά υγρά είναι καταπραϋντικά και για τον λαιμό σας, για να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο το βήχα τη νύχτα.

Μέλι: μιλώντας για ζεστά ροφήματα, μπορείτε να προσθέσετε μέλι σε μια κούπα με τσάι, το οποίο μπορεί να μαλακώσει τον λαιμό σας πολύ.

Τζίντζερ: δοκιμάστε να τρίψετε τζίντζερ και να το προσθέσετε σε ρόφημα, καθώς περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Καθαρό υπνοδωμάτιο: φροντίστε ώστε το υπνοδωμάτιο στο οποίο κοιμάστε να είναι καθαρό, χωρίς σκόνη ή μούχλα. Πολλές φορές η μούχλα μπορεί να κρύβεται πίσω από έπιπλα, οπότε ελέγξτε καλά το χώρο. Επίσης, θα πρέπει να αερίζεται ο χώρος καθημερινά και να αλλάζετε συχνά σεντόνια, ώστε να αποφύγετε αλλεργίες από σκόνη.

Γαργάρες: ένας από τους πιο παλιούς τρόπους αντιμετώπισης του βήχα είναι οι γαργάρες με αλατόνερο. Επαναλάβετε 6-8 φορές την ημέρα προκειμένου να μαλακώσει ο λαιμός σας και να σας βοηθήσει να αποβάλλετε τυχόν βλέννα.

Ατμός: προσπαθήστε να αναπνεύσετε όσο περισσότερο ατμό μπορείτε, καθώς μαλακώνει τόσο τον λαιμό όσο και τη βλέννα. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι να κάνετε καυτό ντουζ για αρκετή ώρα και να αναπνέετε τον ατμό που παράγεται από τη θερμότητα. Υπάρχει πάντα και ο παλιός τρόπος, όπου μπορείτε να ανασάνετε τον ατμό από βραστό νερό σε κατσαρόλα, αλλά είναι προτιμότερο το ντουζ και από άποψη ποσότητας αλλά και ασφάλειας.

Κόψτε το κάπνισμα: το κάπνισμα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που επιδρά όχι μόνο στον βήχα αλλά και σε όλο το αναπνευστικό σας σύστημα. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να κόψετε εντελώς το τσιγάρο, φροντίστε τουλάχιστον να μην καπνίζετε τις ημέρες που βήχετε.

Αντιβηχικό φάρμακο: δοκιμάστε ένα αντιβηχικό φάρμακο για να καταπραΰνετε τον βραδινό βήχα. Συνήθως τα αντιβηχικά περιέχουν αντιισταμινικό που βοηθούν στην καταπολέμηση αλλεργιών και τη συσσώρευση βλέννας, καθώς επίσης κρατάνε “στεγνή” τη μύτη. Συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου.

Αλλάξτε τη διατροφή σας: φροντίστε να αλλάξετε κάποιες διατροφικές συνήθειες προκειμένου να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης, καθώς μειώνουν τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Επιπλέον αποφύγετε τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, καθώς και τη σοκολάτα, τα τυποποιημένα τρόφιμα (μπισκότα, κρουασά, κτλ) διότι βοηθάνε στην παραγωγή βλέννας. Η κατανάλωση της σούπας προσφέρει μέτρια οφέλη στην μείωση του βήχα. Η αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο βήχας είναι και μια ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας. Αν διαπιστώσετε ότι δεν υποχωρεί με τους παραπάνω τρόπους και ότι ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα, απευθυνθείτε στον πνευμολόγο ή στον αλλεργιολόγο σας για κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση και θεραπεία.


Ακολουθήστε το Enternow και διαβάστε τις καλύτερες συμβουλές υγείας. Αποδεχτείτε τα cookies εφόσον συμφωνείτε με τους όρους χρήσης για την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη.

Exit mobile version