Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την παγκόσμια κρίση νερού
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ζήτημα για το μέλλον του νερού, καθώς η αυξημένη ζήτηση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης απειλούν τους υδάτινους πόρους σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Καθημερινά, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού αυξάνεται, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση νερού αυξάνεται κατά περίπου 1% κάθε χρόνο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αριθμός των ανθρώπων στις πόλεις που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, ενώ η ζήτηση νερού στις πόλεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050.
Σύμφωνα με μια μελέτη, περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό σήμερα, και περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες με μεγάλη έλλειψη νερού.
Ο Κόνορ, σε μια άποψη που υποστηρίζεται από τη μελέτη, προβλέπει ότι η εποχική έλλειψη νερού θα επιδεινωθεί σε περιοχές που έχουν σήμερα άφθονο νερό, όπως η Κεντρική Αφρική, η Ανατολική Ασία και ορισμένα τμήματα της Νότιας Αμερικής. Επιπλέον, η έλλειψη νερού θα επιδεινωθεί στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή Σαχέλ στην Αφρική.
Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι οι ακραίες και μακροχρόνιες ξηρασίες, που είναι συχνότερες και σοβαρότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, ασκούν επίσης πίεση στο οικοσύστημα και μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες για την άγρια ζωή και τα φυτικά είδη. Η αυξημένη θερμοκρασία και η ξηρασία μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια φυτικής κάλυψης και στην υποβάθμιση του εδάφους, πράγμα που δυσχεραίνει την επιβίωση των φυτών και των ζώων που εξαρτώνται από αυτά.
Οι ακραίες και συνεχείς ξηρασίες επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα του νερού, καθώς προκαλούν μείωση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις για το νερό και να δυσχεράνει την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό για τον πληθυσμό.