Ταϊβάν: Ο θάνατος του μπαμπουΐνου πυροδότησε διαμαρτυρίες

Ταϊβάν: Ο θάνατος του μπαμπουΐνου πυροδότησε διαμαρτυρίες

Ένας μπαμπουίνος δολοφονήθγκε, αφού έμεινε ελεύθερος για περισσότερες από δύο εβδομάδες, σε μια πόλη της Ταϊβάν, προκαλώντας κατακραυγή και καταγγελίες για σκληρότητα εις βάρος των ζώων. Ο μπαμπουίνος πιστεύεται ότι δραπέτευσε από έναν ζωολογικό κήπο και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 10 Μαρτίου στην πόλη Taoyuan.

Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες, οι αρχές συνέλαβαν το πρωτεύον τη Δευτέρα με ένα ηρεμιστικό βέλος. Όμως πέθανε λίγο μετά, με τους αξιωματούχους να λένε ότι το ζώο βρέθηκε με τραύματα από πυροβολισμούς. Αυτό έχει προκαλέσει κριτική για τις ενέργειες των αρχών.

Ομάδες αναζήτησης είχαν συσταθεί σε όλη την περιοχή το τελευταίο δεκαπενθήμερο, καθώς ο μπαμπουίνος μετακινούταν σε διάφορες περιοχές. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι όσοι το παρακολουθούσαν ήταν οπλισμένοι με βελάκια ηρεμιστικών, ενώ άλλοι τέθηκαν σε βάρδιες «baboon watch».

Ο μπαμπουίνος φέρεται να είχε ήδη τραυματιστεί σοβαρά όταν έπεσε σε μια διχτυωτή παγίδα που είχαν στρώσει αξιωματικοί του αγροτικού γραφείου της πόλης τη Δευτέρα.

Μέλη του κοινού έχουν αναρωτηθεί γιατί οι αξιωματικοί δεν έδωσαν προσοχή στους τραυματισμούς του. Η δημόσια οργή για τον θάνατο του ζώου -το οποίο δεν είχε βλάψει κανέναν κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του- έχει επίσης τροφοδοτηθεί από την έλλειψη διαφάνειας από τις αρχές. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς πέθανε.

Ένας κυνηγός που είχε ανατεθεί στην έρευνα παραδέχτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το είχε πυροβολήσει με το κυνηγετικό του όπλο, αλλά είπε ότι το χρησιμοποίησε μόνο υπό τις οδηγίες διαφορετικής κυβερνητικής υπηρεσίας.

Το Taiwan’s Business Today ανέφερε επίσης ότι οι ντόπιοι αντιμετώπισαν επίσης την «αστράπτη» αντίδραση ενός υπαλλήλου του αγροτικού γραφείου, ο οποίος πιάστηκε από την κάμερα καθώς φωτογράφιζε το τραυματισμένο ζώο, λέγοντας: «Θέλω η προσχολική κόρη μου να μπορεί να πει στους συμμαθητές της: «Ο μπαμπάς μου έπιασε τον μπαμπουίνο, δεν σου είπα ψέματα».

Η δημόσια κριτική ώθησε τον δήμαρχο του Ταογιουάν Σιμόν Τσανγκ να εκδώσει δήλωση την Τρίτη. Δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες.

Exit mobile version