Πρώτη εκτίμηση εκλογών 2023 από ΥΠΕΣ και Singular Logic

εκτίμηση εκλογών 2023

Πρώτη εκτίμηση εκλογών 2023: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρέχθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών και την εταιρεία Singular Logic, η πρώτη εκτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του 2023 θα ανακοινωθεί μέχρι τις 8:30 το βράδυ της Κυριακής. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά το κλείσιμο των κάλπης στις 7 το απόγευμα, όπου από 200 μικρά εκλογικά τμήματα θα καταχωρηθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Οι υπεύθυνοι της Singular Logic αναφέρουν ότι η πρώτη εκτίμηση αναμένεται να είναι έτοιμη περίπου στις 8:30 το βράδυ, ενώ έως τις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις με βάση τον αυξημένο αριθμό ψήφων που θα έχουν καταχωρηθεί. Η επιτάχυνση της διαδικασίας οφείλεται στην πλήρη κάλυψη όλων των εκλογικών τμημάτων με τη χρήση ταμπλετ, τα οποία θα προμηθευτούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι προκειμένου να καταχωρούν άμεσα τα αποτελέσματα. Αυτή η νέα διαδικασία επιτρέπει την αποτελεσματική και γρήγορη συλλογή των δεδομένων, με αποτέλεσμα την προβολή της πρώτης εκτίμησης μέχρι τις 8:30 το βράδυ.

Το 2019, μόνο 12.000 εκλογικά τμήματα είχαν προμηθευτεί ταμπλέτ, ενώ 4.500 εκλογικά τμήματα αναφέρθηκαν στην καταχώριση των αποτελεσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου. Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας των ταμπλέτ σε όλα τα εκλογικά τμήματα έχει συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας και στην πιο άμεση ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Για να ενημερωθούν οι πολίτες για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής των προσωπικών τους στοιχείων (επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης) στην ειδική ιστοσελίδα gov.gr. Έπειτα, μπορούν να δουν άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο πρέπει να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτη με την ακριβή τοποθέτηση του εκλογικού τμήματος. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (https://mpp.ypes.gov.gr) με μόλις λίγα κλικ.

Εθνικές εκλογές 2023

Περίπου 400.000 νέοι και 22.000 Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές

Οι προσεχείς εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα συνοδεύονται από μεγάλες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα. Για πρώτη φορά, περίπου 400.000 νέοι ηλικίας 17-21 ετών θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους, προσφέροντας έτσι στους νέους μια ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημοκρατική διαδικασία.

Επιπλέον, περίπου 22.000 Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εκλογές. Οι ομογενείς αυτοί θα πραγματοποιήσουν την ψηφοφορία μια ημέρα νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 20 Μαΐου, στα εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες παγκοσμίως. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πολίτες προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρώνει τις περισσότερες εγγραφές. Ακολουθούν η Γερμανία και η Ολλανδία στις πρώτες τρεις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων ψηφοφόρων. Τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, με την τοπική ώρα κάθε περιοχής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό δεν θα ψηφίσουν με σταυρό προτίμησης όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Αντί αυτού, θα ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους χρησιμοποιώντας μόνο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψηφοφορίας, οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό πρέπει να έχουν μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο τους.

Exit mobile version