Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν, προς νέο ρεκόρ συμμετοχής

Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν, προς νέο ρεκόρ συμμετοχής

Η κούρσα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγωνίζονται να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο, καθώς οι ψηφοφόροι του εξωτερικού ήδη κατέγραψαν νέο ρεκόρ συμμετοχής, υπερβαίνοντας τα περίπου 1,83 εκατομμύρια ψήφους που ψηφίστηκαν στις 14 Μαΐου.

Η μεγάλη συμμετοχή δημιουργεί αίσθηση ντέρμπι, καθώς μπορεί να υπερβεί ακόμα και το 88,84% που ήταν η συμμετοχή στον πρώτο γύρο. Ο Ερντογάν προηγήθηκε στον πρώτο γύρο, κάτι που του δίνει ένα πλεονέκτημα στον δεύτερο γύρο, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει προκλήσεις μετά την ήττα της Εθνικής Συμμαχίας του.

Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, οι υποστηρικτές της Εθνικής Συμμαχίας, όπως ο Ιμάμογλου, η Ακσενέρ και η Συμμαχία της Πράσινης Αριστεράς, καθώς και το φιλοκουρδικό HDP, έχουν ανακηρύξει τον δεύτερο γύρο σε ένα δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα. Αυτό το σύνθημα αποτελεί το κύριο μήνυμα που εκπέμπουν, ελπίζοντας να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους που αντιτίθενται στον Ερντογάν και την Κυβέρνησή του. Η συμφωνία του Κιλιτσντάρογλου με το εθνικιστικό, αντικουρδικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Νίκης έχει προκαλέσει προβλήματα στη Συμμαχία, καθώς από τη μία κερδίζει ψήφους, αλλά από την άλλη χάνει. Στόχος για τον Κιλιτσντάρογλου είναι να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους που αντιτίθενται στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Συνολικά περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες στις 14 Μαΐου, τόσο από την Τουρκία όσο και από το εξωτερικό, ενώ άλλο 1 εκατομμύριο ήταν τα ακυρωμένα ψηφοδέλτια. Αν συνυπολογίσουμε επίσης τα 3 εκατομμύρια ψηφοφόρων του Σινάν Ογκάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, μιλάμε για 12 εκατομμύρια εν δυνάμει ψήφους. Αυτός ο αριθμός ψήφων μπορεί να μην απλώς ανατρέψει το αποτέλεσμα, αλλά να οδηγήσει σε θρίαμβο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Exit mobile version