Βουλή: Χθες η ορκωμοσία, σήμερα η διάλυση

Βουλή: Χθες η ορκωμοσία, σήμερα η διάλυση

Η τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών που εξελέγησαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα. Η Βουλή των Ελλήνων για την ΙΘ’ Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Περίοδο ορκίστηκε με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά.

Η μία ημερήσια συνεδρίαση της Βουλής πραγματοποιήθηκε κανονικά, ενώ σήμερα, μετά την εκλογή του προέδρου του Σώματος, θα παραιτηθεί για να προκηρυχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η συνεδρίαση της Βουλής έλαβε χώρα με τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, και τους τέσσερις προσωρινούς γραμματείς που είναι οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές ανά κόμμα.

Αρχικά, ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη και κατέθεσε τα ονόματα των 300 εκλεγέντων βουλευτών στα Πρακτικά. Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα για τις επιστολές που έχουν αποστείλει οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρείο, αναφέροντας ποιες από τις τρεις βουλευτικές έδρες που εκλέχθηκαν επέλεξαν να κρατήσουν.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Έπειτα, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της αρχιερατικής ακολουθίας τους, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο, ο οποίος είναι:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Exit mobile version