Πέθανε η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα

Πέθανε η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα

Όπως έγινε γνωστό, έφυγε σήμερα από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα σε ηλικία 85 ετών.

Την είδηση έκανε γνωστή η Χριστίνα Πολίτη μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram, όπου έκανε την ανάρτηση: «Αντίο αγαπημένη Nόνικα. Ήσουν πραγματικά one of a kind ? . A legend».

Η Νόνικα Γαληνέα, γεννημένη στις 8 Ιουνίου 1938, αφιέρωσε περίπου 50 χρόνια στο θέατρο και αποτελεί μια αξιοσημείωτη φιγούρα στον χώρο της ελληνικής ηθοποιίας. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στη Φλωρεντία και συνέχισε με σπουδές στο Λονδίνο στο Densons Secretarial College και στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Στην πορεία της καριέρας της, συνεργάστηκε με πολλά θεατρικά συνόλα, όπως το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια που δημιούργησε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Επίσης, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Αμφιθέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στην Μεγάλη και τη Μικρή Επίδαυρο, καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

Η Νόνικα Γαληνέα συνεργάστηκε με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες και ερμήνευσε έργα των Μίνω Βολανάκη, Γιάννη Κόκκου, Σπύρου Ευαγγελάτου, Μιχάλη Κακογιάννη, Ανδρέα Βουτσινά, Stuart Burge, Διονύση Φωτόπουλου, Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά.

Ένα μεγάλο διάστημα της ζωής της έζησε στο Λονδίνο. Μετέφρασε συνολικά δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί.

Για την συνολική προσφορά της στο ελληνικό θέατρο, το 2006 της απονεμήθηκε το βραβείο «Κυβέλη»

Exit mobile version