“Εξοικονομώ 2023”: Την Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα

"Εξοικονομώ 2023": Την Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα

Την Δευτέρα 12 Ιουνίου ανοίγει ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με την ονομασία “Εξοικονομώ 2023”. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση-NextGenerationEU, και διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% για κάθε δικαιούχο κατοικία, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες. Οι παρεμβάσεις που καλύπτονται από το πρόγραμμα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα ζεστού νερού χρήσης και την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smarthome).

Το ποσοστό επιχορήγησης για τις παρεμβάσεις αυτές κυμαίνεται από 40% έως 75%, ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων και ιδιοκτητών των κατοικιών. Οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα φθάνουν έως 22.500 ευρώ.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις λοιπές δαπάνες όπως το κόστος ενεργειακών επιθεωρήσεων, την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, την αμοιβή του Τεχνικού Συμβούλου και άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την έρευνα ή τις άδειες, με ένα ανώτατο όριο 2.500 ευρώ ανά αίτηση. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η αίτηση κρίνεται πως εντάσσεται στο πρόγραμμα και επιτυγχάνεται ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 12 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Προγράμματος https://exoikonomo2023.gov.gr.

Exit mobile version