Με 37 ποινικές κατηγορίες αντιμέτωπος ο Ντόναλντ Τραμπ

Με 37 ποινικές κατηγορίες αντιμέτωπος ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει 37 ποινικές κατηγορίες μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το 2021. Ανάμεσα στις κατηγορίες περιλαμβάνονται η μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και η συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Τραμπ κατηγορείται επίσης για ψευδή κατάθεση και συνέργεια με έναν βοηθό του προκειμένου να αποκρύψει τα έγγραφα που αναζητούσε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Οι κατηγορίες εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ διαχειρίστηκε διαβαθμισμένο υλικό κατά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ προσωπικά εμπλέκεται στη μεταφορά των εγγράφων που πήρε μαζί του στο σπίτι του στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έγγραφα περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και πιθανές εγχώριες ευπάθειες σε περίπτωση επίθεσης. Η διαρροή των εγγράφων αυτών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Ο Τραμπ φέρεται να ήταν περήφανος για το υλικό που διατηρούσε και επιδεικνύοντας το σε άλλους. Σύμφωνα με αναφορές, είχε δείξει τα έγγραφα σε επισκέπτες στο γκολφ κλαμπ του και είχε αναφέρει ότι του τα παρουσίασαν στρατιωτικοί διοικητές του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μια ημέρα πριν από τα 77α γενέθλιά του. Η παρουσία του στο δικαστήριο θα είναι σημαντική για την εξέλιξη της υπόθεσης και την απόφαση των αρχών σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, ο Τραμπ προσπαθεί να αντιδράσει μέσω της πλατφόρμας “Truth Social”, μια νέα κοινωνική δικτύωση που ίδρυσε. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους οπαδούς του και να διαμορφώσει τη δημόσια γνώμη υπέρ του, στοχοποιώντας τον εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, τον οποίο αποκαλεί “ψυχικά διαταραγμένο” και ισχυρίζεται ότι δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη.

Μάλιστα, την Πέμπτη έχει ανεβάσει μία ανάρτηση, στην οποία με έντονα κεφαλαία γράμματα σημείωνε: «ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!».

Exit mobile version