Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Μπόρις Τζόνσον μετά από αναφορά για το Partygate

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Μπόρις Τζόνσον μετά από αναφορά για το Partygate

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής, στο περιθώριο της έρευνας για το Partygate. Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι είναι πολύ λυπηρό που εγκαταλείπει το Κοινοβούλιο τουλάχιστον προς το παρόν. Ο Τζόνσον εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ανάγκη αποχώρησής του λόγω μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που δεν έχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες τους και χωρίς την έγκριση ούτε καν των μελών του Συντηρητικού κόμματος, πόσο μάλλον του ευρύτερου εκλογικού σώματος.


Η ανακοίνωση της παραίτησής του έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση ενός καταλόγου με προσωπικότητες που ο Τζόνσον πρότεινε για διακρίσεις και τίτλους ευγενείας. Ο κατάλογος αυτός περιελάμβανε πρώην συνεργάτες του, σύμμαχους του στην εκστρατεία για το Brexit, καθώς και άλλα πρόσωπα. Η δημοσιοποίηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και κριτική από διάφορα κόμματα και πολιτικούς.

Στη Βουλή των Λόρδων, τα μέλη της οποίας δεν εκλέγονται αλλά διορίζονται, ο Τζόνσον πρότεινε την είσοδο ορισμένων προσώπων. Ανάμεσα στους προτεινόμενους βρίσκονται ο Σον Μπέιλι, πρώην υποψήφιος για το δήμο του Λονδίνου, καθώς και συντάκτες ομιλιών και προσωπικοί βοηθοί. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις και κριτική από πολιτικούς των διαφόρων κομμάτων. Η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, αποκάλεσε τον κατάλογο “αρρωστημένη προσβολή”, ενώ ένας Συντηρητικός βουλευτής χαρακτήρισε την κατάσταση “βαθύτατα ντροπιαστική” και υποστήριξε ότι ο Τζόνσον δεν έχει μετανοήσει για τις πράξεις του.

To σκάνδαλο Partygate προκάλεσε σημαντική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει έντονες επιπτώσεις στη φήμη του Μπόρις Τζόνσον. Οι αποκαλύψεις για παράνομες συναθροίσεις και παρτάκια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, παραβιάζοντας τους περιορισμούς και τα μέτρα προστασίας, έχουν δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες για την ειλικρίνεια και την ηθική διαχείριση της κρίσης από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Οι ανακοινώσεις για την παραίτηση του Τζόνσον από τη θέση του βουλευτή και η δημοσιοποίηση του καταλόγου με τις προτάσεις διακρίσεων και τίτλων ευγενείας προκάλεσαν περαιτέρω αντιδράσεις και αμφισβητήσεις για την εμπλοκή του στη διανομή προνομίων και ανταμοιβών σε πρόσωπα που φαίνεται να έχουν συνδέσεις με τον ίδιο και το κόμμα του.

Exit mobile version