Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο του Ιουλίου. Κατά τον Ερντογάν, η Τουρκία θα απορρίψει το αίτημα της Σουηδίας επειδή η χώρα αυτή δεν εφαρμόζει πλήρως τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της για την καταπολέμηση της δράσης των κουρδικών αυτονομιστών που η Τουρκία θεωρεί “τρομοκράτες”.

Η ετήσια σύνοδος κορυφής του NATO είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, στις 11 και 12 Ιουλίου. Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωσή του λίγες ώρες πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες των Σουηδών, Φινλανδών και αξιωματούχων του NATO με τους τούρκους ομολόγους τους στην Άγκυρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι στις επαφές στην Άγκυρα “σημειώθηκε κάποια πρόοδος” και ότι οι συνομιλίες έγιναν “σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα”. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει ακριβή χρονοδιάγραμμα ή εγγυήσεις σχετικά με το αν η Τουρκία θα αλλάξει τη θέση της πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO. Τόνισε ότι η πιθανότητα αλλαγής της τουρκικής θέσης εξαρτάται από τις εξελίξεις και την πρόοδο που θα σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις.

Exit mobile version