Αν στοιχειοθετηθεί σύνδεση των «Σπαρτιατών» με τον Κασιδιάρη, τότε είναι πιθανή η ακύρωση της εκλογής τους

Αν στοιχειοθετηθεί σύνδεση των «Σπαρτιατών» με τον Κασιδιάρη, τότε είναι πιθανή η ακύρωση της εκλογής τους

Εξακολουθεί να γίνεται συζήτηση για το πόσο πιθανή είναι η ακύρωση της εκλογής του κόμματος των «Σπαρτιατών», εάν αποδειχθούν σχέσεις με τον Ηλία Κασιδιάρη.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών Νίκος Παπασπύρου:

«Ο νόμος ορίζει ότι πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση δεν επιτρέπεται να ασκούν διοίκηση σε πολιτικά κόμματα και δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε εκλογές και να δώσουν βουλευτές στη Βουλή. Εάν, επομένως, υπάρχουν τέτοια στοιχεία που να στοιχειοθετούν τέτοια σύνδεση, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, κατόπιν ενστάσεως οποιουδήποτε εκλογέα στις περιφέρειες που έχουν εκλέξει βουλευτές μπορεί να προβεί στην ακύρωση της εκλογής αυτής».

Παράλληλα υπογράμμισε , ότι οι ευχαριστίες που εξέφρασες ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλη Στίγκα προς τον Κασιδιάρη, ως στοιχείο, θα αξιολογηθεί από τους δικαστές. «Εάν ελέγχει τους βουλευτές αυτού του κόμματος ή τους μισούς, τότε ναι, αυτό είναι προφανές στοιχείο ότι ότι ασκεί διοίκηση, έστω εν μέρει» τόνισε ο έγκριτος νομικός.

Ο κ. Παπασπύρου είπε ότι σε περίπτωση ένστασης κατά της εκλογής των 12 αυτών βουλευτών, αν γίνει δεκτή η ένσταση, τότε θα πρέπει να εκπέσουν από το βουλευτικό τους αξίωμα και πρόσθσε ότι οι βουλευτικές έδρες θα πρέπει να διανεμηθούν στις περιφέρειες βάσει του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και να δοθούν στις περιφέρειες εκείνες στις οποίες υπάρχει το μεγαλύτερο αδιάθετο.

Exit mobile version