Μεγάλος αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη

Μεγάλος αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, καθώς εντοπίστηκε ένας τεράστιος αστεροειδής, με μέγεθος μεγαλύτερο από το μήκος δέκα λεωφορείων στη σειρά, ο οποίος κατευθύνεται προς τη Γη.

Παρ’ ότι βρίσκεται περίπου εννέα φορές πιο μακριά από το φεγγάρι, η NASA τον παρακολουθεί στενά. Ο αστεροειδής ονομάζεται επιστημονικά 2013 WV44 και θα περάσει την Τετάρτη (28/6) από τη Γη.

Η διάμετρός του εκτιμάται ότι είναι έως και 160 μέτρα, που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερος τόσο από το London Eye (394 πόδια) όσο και από το Big Ben (310 πόδια). Κινείται με ταχύτητα 11,8 χλμ το δευτερόλεπτο ή πάνω από 26.000 μίλια την ώρα, περίπου 34 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Βέβαια, παρόλο που κινείται προς τη Γη, φαίνεται ότι τελικά δεν θα πλησιάσει ποτέ περισσότερο από 0,02334 αστρονομικές μονάδες ή περίπου 2,1 εκατομμύρια μίλια. Έχει ταξινομηθεί ως αντικείμενο κοντά στη Γη (NEO). Ως NEO χαρακτηρίζονται οι “κομήτες και αστεροειδείς που ωθούνται από τη βαρυτική έλξη κοντινών πλανητών σε τροχιές που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στη γειτονιά της Γης”, αναφέρει η NASA. Έτσι, παρά το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίζεται PHA, δηλαδή δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής, το μέγεθός του είναι σχετικά μεγάλο, κατά τον Ιάπωνα αστρονόμο Ατσούο Ασάμι.

Κατά τους υπολογισμούς της NASA, στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν 32.254 γνωστοί NEO – αστεροειδείς, αριθμός που έχει αυξηθεί από 30.000, που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο.

Exit mobile version