Πούτιν: Μαζικές εκκαθαρίσεις στο στρατό μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

Πούτιν: Μαζικές εκκαθαρίσεις στο στρατό μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

Μετά την εξέγερση Πριγκόζιν, το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια εκστρατεία “μαζικών εκκαθαρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας”, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς ανταποκριτές.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Ρωσίας (FSO), που θεωρείται το πλέον αξιόπιστο από τα όργανα ασφαλείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει αναλάβει την έρευνα, όπως αναφέρει ο στρατιωτικός μπλόγκερ Rybar. Εμπλέκονται μέλη του προσωπικού του ρωσικού στρατού που είτε απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την εξέγερση είτε συνεργάστηκαν με τους επαναστάτες. Υπάρχουν υποψίες και για υψηλόβαθμους αξιωματικούς.

Ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, γενικός επιτελάρχης της Ρωσίας, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες κριτικές για τις στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία, παραμένει επίσημα στη θέση του, αλλά δεν συμμετέχει πλέον στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον Rybar. Η διοίκηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχει περάσει πλέον στα χέρια του Διοικητή των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Μιχαήλ Τεπλίνσκι, σύμφωνα με πολλές ρωσικές στρατιωτικές πηγές.

Παράλληλα, ο Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν πειθαρχικές διώξεις εναντίον μελών της οργάνωσης Wagner, καθώς ανακοίνωσε έρευνα για οικονομικές παρατυπίες στην προσωπική στρατιωτική ομάδα. Αυτό προέρχεται αν και από την συμφωνία που επιτρέπει σε όσους συμμετείχαν στην εξέγερση να φύγουν για τη Λευκορωσία, να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό ή να εγκαταλείψουν εντελώς την ομάδα.

Ο Πριγκόζιν συνειδητοποιεί τώρα ότι η “αμνηστία” που έλαβε με τη συμφωνία καλύπτει μόνο τις ποινικές κατηγορίες για την εξέγερση, σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Αλπέροβιτς στο Twitter. “Ο Πριγκόζιν μπορεί τώρα να διωχθεί για άλλες κατηγορίες όπως υπεξαίρεση κρατικής περιουσίας, διαφθορά, φοροδιαφυγή. Τέτοιες κατηγορίες δεν χρειάζεται καν να επινοηθούν, καθώς ο Πριγκόζιν είναι σχεδόν σίγουρα ένοχος για όλα αυτά τα αδικήματα”, πρόσθεσε.

Exit mobile version