Τουλάχιστον 354 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν το πρώτο εξάμηνο του έτους

Τουλάχιστον 354 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν το πρώτο εξάμηνο του έτους

Σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, τουλάχιστον 354 άνθρωποι απαγχονίστηκαν στο Ιράν, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 36% σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με το IHR, το 20% των εκτελέσεων το 2023 αφορούσε μέλη της σουνιτικής μειονότητας των Βαλούχων. Περίπου 206 άνθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα που έχουν σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών, αύξηση 126% σε σχέση με το 2022.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και έξι γυναίκες. Δύο άνδρες απαγχονίστηκαν δημοσίως, ενώ επτά απαγχονισμοί είχαν άμεση σχέση με τις διαδηλώσεις.

Το Ιράν εκτελεί τους περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός από την Κίνα, Σύμφωνα με πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ιράν εκτελεί τους περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός από την Κίνα.

Αντίστοιχα, το 2022, 582 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση 75% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση τα στοιχεία του IHR.

Exit mobile version