Πέθανε η τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα

Πέθανε η τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα

Η Γιώτα Γιάννα, η θρυλική μορφή της ελληνικής μουσικής, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Παναγιώτα Γιαννέλου, αλλά ήταν γνωστή στο κοινό ως Γιώτα Γιάννα.

Γεννημένη το 1928 στην Αθήνα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, η Γιώτα Γιάννα ήταν εξαιρετική τραγουδίστρια και δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας. Κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ελληνική δισκογραφία, καθώς έχει τραγουδήσει με τις μεγαλύτερες φωνές του χώρου.

Η Γιώτα Γιάννα ερμήνευσε κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος και πολλούς άλλους. Επίσης, συνεργάστηκε με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως η Σοφία Βέμπο, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, η Ρίτα Σακελλαρίου, η Άννα Βίσση, η Καίτη Γκρέυ, η Γιώτα Λύδια και πολλούς άλλους.

Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι “Ο άνθρωπός μου” στο θέατρο Κυβέλης. Η Γιώτα Γιάννα έχει μια πλούσια δισκογραφία, αφού ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών κατά τη δεκαετία του ’60. Ωστόσο, έγινε ιδιαίτερα γνωστή κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό μέσα από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.

Το 2017 ξεκίνησε να εμφανίζεται στην μπουάτ “Απανεμιά” σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 2019 συνεργάστηκε με την Άννα Βίσση σε ένα τραγούδι και συμμετείχε στην καλοκαιρινή περιοδεία της τραγουδίστριας. Το 2020 συνέχισε τις εμφανίσεις της στην “Απανεμιά”.

Η Γιώτα Γιάννα αφήνει πίσω της ένα μεγάλο κενό στην ελληνική μουσική σκηνή, αλλά η κληρονομιά της θα ζει μέσα από τις εκπληκτικές ερμηνείες και την αγάπη που έχει αποκτήσει από το κοινό της.

Exit mobile version