Ολλανδία: Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω της πολιτικής ασύλου

Ολλανδία: Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω της πολιτικής ασύλου

Όπως μετέδωσε χθες το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς απέτυχε να συμφωνήσει σε μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Η τέταρτη κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ρούτε διαλύθηκε, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία μετά από τρεις ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων.

Η πρόταση του συντηρητικού κόμματος VVD του Ρούτε για περιορισμό της ροής των αιτούντων άσυλο απορρίφθηκε από τα δύο μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Η ένταση επιδεινώθηκε αυτήν την εβδομάδα, όταν ο Ρούτε ζήτησε υποστήριξη για την πρόταση περιορισμού της εισόδου για τα παιδιά των προσφύγων πολέμου που ήδη βρίσκονται στην Ολλανδία και την αναμονή των οικογενειών για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν επιτραπεί η επανένωσή τους.

Οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά το ένα τρίτο το προηγούμενο έτος, φθάνοντας πάνω από 46.000, και η κυβέρνηση προβλέπει ότι μπορεί να αυξηθούν σε περισσότερες από 70.000 φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

Exit mobile version