Ουκρανία: «Σύμφωνο στήριξης» αντί για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ουκρανία: «Σύμφωνο στήριξης» αντί για ένταξη στο ΝΑΤΟ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση μιας δήλωσης “συμφώνου στήριξης” προς την Ουκρανία, ενόψει της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η δήλωση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία μιας “ομπρέλας” υποστήριξης για την παροχή συνεχούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τις συμμαχικές χώρες, παρά τις πιθανές διαφορές στις λεπτομέρειες από χώρα σε χώρα.

Αυτή η προσπάθεια αποτελεί μέρος ευρύτερων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εντός του ΝΑΤΟ και μεταξύ διαφόρων κρατών, για τον τρόπο με τον οποίο οι δυτικοί σύμμαχοι θα παράσχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία.

Το Κίεβο επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν, αποκτώντας πρόσβαση στην ρήτρα του Άρθρου 5 της συμμαχίας, η οποία αναφέρει ότι η επίθεση σε ένα κράτος-μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων. Ωστόσο, πολλοί σύμμαχοι εκτιμούν ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί μόνο μετά το τέλος της σύγκρουσης.

Οι μεγαλύτερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ προσπαθούν να διαπραγματευτούν τις δεσμεύσεις ασφαλείας που μπορεί να προσφέρει κάθε χώρα προς την Ουκρανία. Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν είναι καθολική, καθώς οι ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ πιέζουν για ταχύτερες συζητήσεις σχετικά με την Ουκρανία, ακόμα και κατά τη διάρκεια των μαχών.

Στόχος των δυτικών δυνάμεων είναι να οριστικοποιήσουν το πλαίσιο της υποστήριξής τους γύρω από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Βίλνιους. Στη σύνοδο αυτή, το ΝΑΤΟ θα συζητήσει σχέδια που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της άμυνας της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Το πρόγραμμα βοήθειας που θα προκύψει από αυτό το πλαίσιο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι ηγέτες στοχεύουν να επιβεβαιώσουν την αόριστη υπόσχεση της συμμαχίας που υφίσταται από το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ κάποια στιγμή. Ωστόσο, δεν αναμένεται να προσφερθεί στο Κίεβο μια σαφής πρόσκληση που επιδιώκει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει επίσης την προοπτική ενσωμάτωσης άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία και κοιτούν προς αυτήν.

Exit mobile version