ΝΑΤΟ: «Πράσινο φως» του Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας – Τι ανταλλάγματα πήρε

ΝΑΤΟ: «Πράσινο φως» του Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας - Τι ανταλλάγματα πήρε

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα ως μια ιστορική στιγμή. Αυτό συνέβη καθώς η Τουρκία συμφώνησε να προχωρήσει με τις διαδικασίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε:

«Με χαρά ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που φιλοξένησα μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Σουηδίας, ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο εισδοχής στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το ταχύτερο δυνατό [«ASAP» είναι η διατύπωση του γγ του ΝΑΤΟ] και να διασφαλίσει την επικύρωση. Είναι ένα ιστορικό βήμα που κάνει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και πιο ασφαλές»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησε να εγκρίνει το σχέδιο εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να το προωθήσει για έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την περάτωση της διαδικασίας στην Εθνοσυνέλευση.

Στο κοινό ανακοινωθέν, η Σουηδία επανέλαβε τη δέσμευσή της ότι δεν θα υποστηρίξει τις κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD και τον οργανισμό FETO του Φετουλάχ Γκιολέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία και το διμερές εμπόριο.

Η Σουηδία παρέμεινε δεσμευμένη να υποστηρίξει την πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης και του ζητήματος των θεωρήσεων.

Exit mobile version