Παζάρια Ερντογάν: Πρώτα η Τουρκία στην Ε.Ε και μετά η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Παζάρια Ερντογάν: Πρώτα η Τουρκία στην Ε.Ε και μετά η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν την αναχώρησή του για τη Λιθουανία, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά ας ανοίξουμε τον δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε τον δρόμο για τη Φινλανδία» και συμπλήρωσε:

«Σύντομα θα ταξιδέψουμε στο Βίλνιους για να συμμετάσχουμε στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αύριο. Πραγματοποιούμε τη σύνοδο κορυφής μας σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στην παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε ότι «θα επανεξετάσουμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης για την ενίσχυση της αποτροπής και της αμυντικής δομής της Συμμαχίας και την υποστήριξη των εταίρων, ιδίως της Ουκρανίας. Θα οργανώσουμε επίσης την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, το οποίο ιδρύθηκε ως ένδειξη της υποστήριξης του ΝΑΤΟ και των συμμάχων προς την Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι ο τερματισμός του πολέμου με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη το συντομότερο δυνατό θα διευκολύνει περαιτέρω την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» και τόνισε ότι:

«στη Μαδρίτη, συμφωνήσαμε να επικαιροποιήσουμε τα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας και προβλέψαμε την έγκρισή τους στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους. Όπως πάντα, ενεργήσαμε με την αλληλεγγύη της συμμαχίας, παρά τις προσπάθειες να χειροτερέψουν τα πράγματα σε αυτή τη διαδικασία. Στο Βίλνιους, θα αξιολογήσουμε το έργο που επιτελέστηκε προκειμένου να περάσουμε σε μια νέα φάση των προσπαθειών του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής θα είναι η ανανέωση της δέσμευσης για το ελάχιστο 2% των αμυντικών δαπανών. Βέβαια, ενώ από τη μία πλευρά γίνεται λόγος για αύξηση των αμυντικών δαπανών, από την άλλη πλευρά βλέπουμε επίσης ότι τα φρένα είναι πατημένα με περιορισμούς» αφήνοντας αιχμές για τα F-16 και το εμπάργκο όπλων από την Σουηδία.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ερντογάν είπε ότι «πιστεύουμε ότι ο τερματισμός του πολέμου με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη το συντομότερο δυνατό θα διευκολύνει περαιτέρω τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» ενώ πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, θα επαναλάβω την έκκλησή μας προς τους συμμάχους που επιβάλλουν κυρώσεις και περιορισμούς στην Τουρκία να κάνουν γρήγορα πίσω από αυτό το λάθος».

Γιατην Σουηδία ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η πρόοδος της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την εκπλήρωση των σημείων που καταγράφονται στην τριμερή συμφωνία» βάζοντας έναν επιπλέον όρο σε όσους είχε βάλει μέχρι τώρα, λέγοντας ότι «πρώτα, ανοίξτε τον δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια θα ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε το δρόμο για τη Φινλανδία».

Exit mobile version