Λευκός Οίκος: Θα δοθούν στην Τουρκία μαχητικά F-16

Λευκός Οίκος: Θα δοθούν στην Τουρκία μαχητικά F-16

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, μετά από συνεννόηση με το Κογκρέσο, η κυβέρνηση του Μπάιντεν πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μια μέρα μετά την υποστήριξη της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον τουρκικό ηγέτη για την “ανδρεία” που επέδειξε, εγκαταλείποντας την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προσφέροντάς του μια διπλωματική νίκη. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τη θετική έκβαση μιας σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας που είχε ως στόχο να σταματήσει ο Ερντογάν να εμποδίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες που απαιτούνται για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά θέματα που αφορούν κοινά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξής τους προς την Ουκρανία και τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Exit mobile version