Πολυνομοσχέδιο Υπουργείου Οικονομικών: Αύξηση μισθών στο Δημόσιο – Παράταση του market pass – Όλα τα νέα μέτρα

Πολυνομοσχέδιο Υπουργείου Οικονομικών: Αύξηση μισθών στο Δημόσιο – Παράταση του market pass – Όλα τα νέα μέτρα

Το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση «εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της για τους δημόσιους υπαλλήλους, την οικογένεια και τους νέους» παρουσιάστηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρεται στα επτά μέτρα που περιλαμβάνονται. Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση χθες και αναμένεται να ψηφιστεί πριν τη λήξη της συνόδου της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν αύξηση εδώ και 14 χρόνια, θα έχουν οφέλη που υπερβαίνουν ακόμα και έναν μισθό, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει την αύξηση των επιδομάτων για τις παραμεθόριες περιοχές και την αύξηση του επιδόματος για ειδικές συνθήκες εργασίας. Τα μέλη ΔΕΠ θα λάβουν επιπλέον αναδρομική αύξηση 10%, ενώ θα αυξηθούν οι αποζημιώσεις για διανυκτερεύσεις εκτός της έδρας τους και οι χιλιομετρικές αποζημιώσεις από 15 σε 20 λεπτά ανά λίτρο.

Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου περιλαμβάνει:

Η έκπτωση φόρου για γονείς με παιδιά θα αυξηθεί κατά 90 ευρώ ετησίως και κατά 220 ευρώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά.

Αναλυτικά, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται:

Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει ως πολιτικός “Αη-Βασίλης” και θα δώσει μόνο τα χρήματα που έχει προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και του προϋπολογισμού.

Το κόστος για τα βασικά μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ από το 2024 και μετά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χάρης Θεοχάρης, αναφορικά με την παράταση του Market Pass έως τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Το όριο για τις οικογένειες με 6 παιδιά και άνω δεν υπάρχει, ενώ το όριο για τους φιλοξενούμενους παραμένει. Οι αιτήσεις για την παράταση του Market Pass θα βασίζονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις που περιλαμβάνουν τα εισοδήματα του 2022.

Ο Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες στην έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις. Οι επωφελούμενοι από αυτό το μέτρο ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με περίπου 7,5 εκατομμύρια μέλη.

Exit mobile version